Новини, Политика

Комисиите биха могли да се конструират и по-добре

Редакционно

На първото си делово заседание на 17 ноември новоизбраният Общински съвет определи председателката Ирена Коцева да има трима заместници, а в рамките на местния парламент да работят общо 7 комисии.
На пръв поглед процедурата бе демократична, съставите бяха определени чрез гласуване от новоизбраните общински съветници.
Получи се обаче така, че без присъствие сред зам.-шефовете на съвета останаха представителите на втората и третата политическа сила в общината – БСП и “Самоковци за Самоков”. Освен това нито един от тях не бе избран да ръководи комисия.
Дори доказани експерти финансисти /Стоян Пашов, Розалина Вълкова от сдружението/ останаха изобщо извън състава на постоянните комисии. В същото време десетина съветници /както от ГЕРБ, така и от други по-малки формации/ ще участват в работата на по две комисии. Така от една страна ще се натоварват може би прекомерно и едва ли дейността им ще бъде навсякъде достатъчно резултатна, а в същото време техни колеги – специалисти ще стоят “извън борда”.
Не ни се ще да вярваме, че всичко това е станало под политически диктат, макар че някои симптоми за подобно нещо – например пълната липса на социалисти и представители на “Самоковци”-те в ръководствата на съвета и на комисиите – да са доста очебийни.
В Народното събрание също една политическа сила е водеща, но в ръководството му и в ръководствата на парламентарните комисии участват и представители на следващите по численост парламентарно представени политически сили.
Дори така беше и в Общинския съвет през миналия мандат, когато независимо от водещата роля на социалистите, сред зам.-председателите на местния парламент имаше представители и на следващите ги политически сили – ДПС-Евророма /Александър Методиев/ и ГЕРБ /сегашната председателка на съвета Ирена Коцева/.
Би било политически почтено и демократически правилно, ако и в самите комисии настъпят размествания, за да може поне в една от тях да работи всеки съветник, още повече, че в случая става въпрос за доказали се кадърни хора.
Може би не всичко е станало умишлено, а и поради недоглеждане. Съвсем не е късно да станат промени. Те биха били в интерес /най-малкото от морална гледна точка/ дори на водещата политическа сила, но преди всичко на работата на Общинския съвет , на населението и на развитието на общината ни като цяло.

Leave a Reply