Комплексът „Цари мали град” над Белчин бе открит

Културно-историческият и религиозен комплекс „Цари мали град” на хълма Св. Спас над Белчин бе открит официално в четвъртък, на 18 юли, при огромен медиен интерес.
За да уважат вълнуващото събитие, бяха дошли министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, министърът на културата Петър Стоянович, Знеполският епископ Йоан, народни представители, кметът Владимир Георгиев, общински съветници и кметове от общината, специалисти, участвали в изготвянето и осъществяването на проекта.
Тук бяха и директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, проф. Аксиния Джурова, проф. Николай Овчаров.
Почетно място сред присъстващите заеха председателят на фондация „Възраждане на Белчин” Симеон Пешов и председателят на надзорния съвет на „Главболгарстрой” Камен Пешов.
Още с пристигането си всички бяха впечатлени от изключително сериозната реставрационна работа и от великолепното качество на изпълнението й. Пременени в национални носии, момичета от вокална група „Белчинче” с ръководител Даниела Георгиева посрещнаха гостите с цветя. Под звуците на „Мила Родино” мажоретният състав към самоковското читалище-паметник „Отец Паисий” внесе тържествено националния трибагреник.
Епископ Йоан в съслужение със свещеници от района освети възстановения храм „Възнесение Господне” и едноименната икона, която след това бе внесена тържествено в черквата. Епископ Йоан благодари и от името на Негово светейшество патриарх Неофит на учени и специалисти, на всички, направили възможно благородното дело и пожела „на многая и благословеная лета”.
Г-н Стоянович изрази възхищението си от направеното и добави, че то може би ще бъде наречено новото чудо на България. Всичко е направено добре и красиво и потвърждава думите на Симеон Пешов, че „когато българинът иска – той може”.
Министър Терзиева изтъкна прекрасните си впечатления от околната природа и подчерта възможностите за развитие на културно-историческия туризъм в района. „Обектът е по европейска програма и е завършен навреме. Причина е и за нови работни места”, допълни г-жа Терзиева.
„Община Самоков вписва в туристическия си справочник една изключително атрактивна и значима дестинация, за която се надявам, че ще допринесе за развитието на региона. Цари мали град не е просто един обект, изграден върху руини, той е учебник по история”, възкликна кметът Георгиев.
„Гордея се, че съм от село Белчин”, започна Симеон Пешов и с вълнение разказа за желанието си да проучи този исторически обект, за който още в детството си е слушал легенди. За предсрочното завършване на обекта г-н Пешов благодари на министерствата на регионалното развитие и на културата, на епископ Йоан, на специалистите – историци, археолози, архитекти, строители за всеотдайната им работа. Той призова бизнесмените да използват възможностите на публично-частното партньорство, за да се възроди България.
Лентата на новия обект прерязаха министрите Терзиева и Стоянович, г-н Георгиев и г-н Пешов.
Всички посетители и гости разгледаха възстановените сгради и съоръжения в комплекса. В ролята на гидове се изявиха самият Симеон Пешов и археологът Веселин Хаджиангелов.
Даден бе и коктейл.

х х х

„Цари мали град” е най-старата възстановена крепост в страната ни. Тук е възстановена средновековна църква от 15 в. Консервирани са основите на два други много по-стари храма – от 4 и 6 в. Издигната е и част от крепостната стена заедно с две кули, в които са подредени музейни експозиции. Между храма и кулите е оформен амфитеатър със сцена. В района на крепостта е изграден и парк с атракции, включително въжен мост. От крепостта се открива невероятен изглед към цялото Палакарийско поле и околните планини.
Предстои пускането на специален релсов лифт, който да свързва селото с комплекса. Изкачването до крепостта може да стане и по специално оформена пешеходна пътека.
Проектът, спечелен от Община Самоков по оперативна програма „Регионално развитие”, възлиза на 5,58 млн. лв. 5 % от тази сума е осигурила Общината.

х х х

В събота и неделя – на 20 и 21 юли, ще продължат тържествата, посветени на откриването на новия комплекс. В събота от 10,30 ч. ще има възстановка на исторически събития и концерт с участието на Берковската духова музика. В неделя от 10,30 ч. също ще има възстановка на исторически събития и фолклорен концерт.
В събота специален автобус ще тръгне от автогарата в Самоков за Белчин в 10 ч. Автобусът пък в 11,25 ч. за Ярлово ще мине и през Белчин и в двата дни. Транспортните билети са за смета на пътуващите, а входът за комплекса ще бъде свободен.

Евгения Попова

Кметът Георгиев, министрите Терзиева и Стоянович и ръководителят на „Възраждане на Белчин” Симеон Пешов прерязаха лентата
Официалните лица на фона на възстановения стародавен храм
Амфитеатърът с част от крепостната стена и една от кулите
Входните двери на крепостта
И много централни медии бяха командировали в комплекса свои пратеници

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*