Култура, Новини, Образование

Конкурс за Деня на Земята

Тържество по повод 22 април – Деня на Земята, се състоя в читалище-паметник “Отец Паисий” в понеделник.
В препълнената зала бяха представени наградените в обявения конкурс ученически презентации. Програма изнесоха възпитаниците на ОУ „Христо Максимов”. Оживление предизвика и модното ревю с дрехи от найлон.
Ученикът Георги Лазаров от ПТГ „Никола Вапцаров” представи разработени от него схеми  за добив на екологична енергия. Става въпрос за направата на ВЕЦ на р. Искър в района на бившето предприятие „Родопа”. Схемите бяха връчени лично на кмета Владимир Георгиев с пожелание Общината да се възползва от тях.
В категорията 9-12 клас с първа награда за презентация бяха отличени Зорница Пенова /СОУ „Отец Паисий”/; Марио Николов и Ивайло Иванов /ПТГ „Н. Вапцаров/.
При учениците до 7 клас първи бе класиран Милен Добринов /ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”/. Журито, в което освен учители, участваха и ученици от няколко училища, разгледа общо 40 презентации. Отлично впечатление направи интересът на учениците към темата за опазване на природата и проявената активна гражданска позиция в много от разработките.
“Надяваме се, че в бъдеще природата в общината ще бъде поне с мъничко по-малко застрашена”, заявиха организаторите на конкурса.
За есе  първата награда отиде при Антония Христова /ОУ „Св. св. Кирил и Методий”/. За фотографии бяха отличени Елена Гиздова от ОУ „Хр. Максимов” /в категория до 7 клас/ и Константин Савов от СОУ „Отец Паисий” /до 12 клас/.
За рисунка на ученици от началния курс на първо място журито класира Ивона Спасова /ОУ „Хр. Максимов”/. В групата от 5 до 8 клас с приз се окичиха творбите на Петя Пешина от ОУ „Митр. Авкс. Велешки” и на Елен Благоева от СОУ „Отец Паисий”.
В ревюто отборно на първо място се наредиха децата от НУ „Д-р Петър Берон”.
Идеята за конкурса бе на техническата гимназия и Общината.
С презентации участваха ученици от ПТГ “Н. Вапцаров”, ПГ “Константин Фотинов”, СОУ “Отец Паисий”, СУ “Никола Велчев” и основните училища “Христо Максимов”, “Св. св. Кирил и Методий” и “Митрополит Авксентий Велешки”.
Празникът бе уважен от кмета Владимир Георгиев и зам.-кмета Васил Сайменов.

Емилия Станоева

Leave a Reply