Култура, Новини

Конски Великден под Бельова черква

В района северно от Бельова черква тържествено бе честван по традиция, с кушия, на 24 февруари Тодоровден – т. нар. Конски Великден. Както е известно, според поверието на този ден св. Тодор яхва кон и отива при Бога, за да измоли лято.
Надпреварата за четвърта година спечели Васил Стойчев–Буч, следван от Иван Конярски и Георги Маков. Общо 7 бяха участниците в състезанието, разпределени предварително в две двойки и една тройка.
При тегленията на трупи в леката категория най-бързо до финала стигна конят Торнадо на Иван Керефеин. В тежката категория пък триумфира кобилата Рилка на Ангел Млекарски. Празникът завърши с традиционния конен парад по улиците на самия град за радост на хиляди жители и гости на Самоков.
В началото оркестър „Медни звуци“ зареди в студеното време с топло настроение присъстващите. Свещ. Георги Николов отслужи водосвет и конете бяха „захранени” и подготвени за състезанието.
Тодоровден бе честван и в някои села от общината. В Белчин в празника участваха конете на Огнян Стойчев-Буч, членове на родолюбивия самоковски клуб „Чакър войвода”, танцова формация „Росица”, групите „Белчинче” и „Белчински баби”. Гостуваха гайдари от Смолян. Проявата бе организирана от Любомир Бранков и Камен Пешов.

Снимки: Пламен Лобутов

Leave a Reply