Култура, Новини

Константин Щъркелов е роден в София, а не в Самоков

Уточнение

Художникът Константин Щъркелов е роден в София, а не в Самоков, сигнализира ветеранът историк Георги Михайлов във връзка с културния календар за годината, публикуван в бр. 2 от 10 януари т. г.
Допълнителната справка показа, че нашият съгражданин е прав по отношение на родното място на известния творец. К. Щъркелов е столичанин. Роден е на 25 март 1889 г. и след два месеца се навършват юбилейни 125 години от неговото раждане. Починал е на 29 април 1961 г.
Популярен е на времето като „Цар на акварела”. Рисува предимно пейзажи и цветя с акварел и създава свой стил и школа в тази област. Творбите му и днес се оценяват много скъпо. Част от тях са пейзажи от нашия край, от Рила. Щъркелов често е гостувал тук. Бил е много добър приятел със самоковския художник Павел Францалиски, както и с други местни творци.
Завършил е през 1915 г. Държавното художествено-индустриално училище в София при проф. Иван Мърквичка.
“Когато рисувам – било пейзаж или цвете, аз чувам музика или като че ли прочитам стихове на Лермонтов или Надсон. А когато слушам голям оркестър или хор, аз виждам пейзаж”, изповядва Щъркелов.
Интересното фамилно име на художника произлиза от прякор на неговия дядо, който е бил свещеник, на ръст много висок, та му казвали Щрък-Кольо и оттам Щъркольо – Щъркела.

Летен ден. Снимка: http://www.uroci-po-risuvane.info/

Leave a Reply