Концерт – поклон пред двама големи самоковски музиканти – Александър Дамянов и Румен Тосков

Яна и Александър Дамянови

Двама забележителни музиканти от нашия град бяха почетени с концерт на Биг бенд – Благоевград в читалище-паметник „Отец Паисий” на 24 ноември. На 70 години стана виртуозът на китарата Александър Дамянов. Изявата бе и в памет на композитора, пианиста и джазмен Румен Тосков-Рупето, отишъл си твърде рано от този свят.
„Тези забележителни самоковци са оставили трайна диря в българското музикално творчество и за нас е чест, че гостуваме в родния им град“, сподели със стотиците меломани, изпълнили салона, диригентът на оркестъра Борис Янев.
Връзката изпълнители-домакини обаче не се ограничи до тук, тъй като двете ангелогласни дъщери на Сашо Самоковеца или Дамян /както е известен Ал. Дамянов в националните музикални среди/ – Яна и Ива, доказаха, че крушата не пада по-далеч от дървото и демонстрираха най-красивите и емоционално обагрени оттенъци на своите вокални умения. Чаровните дами и техните колеги от бенда буквално направиха така, че много от присъстващите просто затвориха очи и оставиха въображението им да ги води в непознати чудни светове; мисловно преминаха в друго измерение, а всяко следващо изпълнение открехваше нови, нежни и сякаш търсени потайности в душите на зрителите и слушателите.
Присъстващите бяха докоснати и от изпълненията на „българския Франк Синатра” – Васил Петров, който изтъкна приноса на Румен Тосков за своето развитие като музикант, певец и човек. Не случайно по-голямата част от репертоара на големия поп и джаз певец в читалището бе с аранжимент на нашия съгражданин, прославил града и страната ни и в чужбина – Германия, Италия, Франция, Русия, САЩ, Канада, Япония, където е гастролирал със свои колеги на най-реномираните сцени.
Същевременно В. Петров разкри, че „няма друг китарист в България с подобно чувство за хармония и импровизация в свиренето като Александър Дамянов”. Дъщерите на Сашо пък очароваха публиката и с дуетни изпълнения с Васил Петров.
Чрез индивидуални или колективни изяви от сцената прозвучаха Somebody loves me /по музика на Гершуин/, I love you baby на Франк Синатра /позната от телевизионното предаване „Море от любов”/, Chain of fools на Арета Франклин, творби от репертоара на Уитни Хюстън и ред други световноизвестни музиканти.
В края на прочувствения и паметен концерт кметът Владимир Георгиев изрази признанието си към всички участници и връчи почетния плакет на Общината на Александър Дамянов. Харизматичните дъщери на юбиляра пък получиха красиви букети.
На раздяла хората изглеждаха озарени сякаш от сполетяло ги невероятно щастие, а не бяха малко и тези, които си пожелаха по-често в града ни да гостуват доказали се български творци. Някои пък стигнаха още по-далеч в пожеланията си, като се размечтаха за организиране на джаз фестивал на името на Румен Тосков в града ни.

Делян Василев

Васил Петров и Ива Дамянова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*