Култура, Новини

Кореняк самоковец издаде книга – „Това е градо”

Книгата „Това е градо” на младия самоковец Ангел Щъркелов излезе от печат в дните преди Коледа и бе представена официално на 21 декември в Младежкия дом. 25-годишният автор е познат на самоковци от фейсбук групата „Кореняци самоковци”, която създаде неотдавна, но моментално събра хиляди последователи не само от нашия град и района, но и от цяла България и други краища на света.
„Книгата включва авторски стихотворения, написани на самоковски диалект, стари култови лафове, манталитета на самоковеца, написан под формата на кратки диалози и „звездни” реплики от нашия край. Идеята на книгата е да си припомним нашенското, да се посмеем по балкански и да не забравяме откъде сме. Все пак всеки самоковец, който я прочете, най-добре ще разбере хумора. Ние, самоковците, сме си малко чешити и в съдържанието това се описва”, споделя в първите страници на изданието самият автор.
„Ангел е възкресил самоковския диалект и някои негови особености изключително успешно. След като прочетох книгата, у мен изникнаха много спомени от студентските ми години. Един от тях бе, че по онова време се чудехме защо самоковският говор не е основа на книжовния български език – все пак първата книга във Възраждането е написана от нашия Паисий Хилендарски”, изтъкна в словото си учителят по български език и литература на Ангел, писателят Иван Ненов. Представянето на книгата според него е уникално, тъй като в залата присъстваха и героите на творбата – кореняци самоковци.
Ненов добави, че с А. Щъркелов живите автори на книги в града ни стават общо 21, което не е никак малко, и прочете предговора на „Това е градо”, написан от неговия син Петър Ненов /който не можа да присъства заради работните си ангажименти в Българското национално радио/.
„Книгата ще ви накара да се засмеете съвсем искрено. Ще ви накара да се върнете назад във времето, независимо на колко сте години. Ще ви откъсне от ежедневието, като същевременно ще се усетите напълно истински. А стиховете на Ангел… усмихващи се истории с неочакван край – баш по самоковски! Опитайте се да римувате в диалект. Трудно, а? Не и ако ти идва отвътре”, пише в предговора П. Ненов.
„Изключително се радвам, че сте тук, с мен”, обърна се към присъстващите Ангел Щъркелов. Той благодари на спонсорите – Бойко Димов, Владимир Динков, Ирина Стоянова, Мая Христева, Мона Славова, Надка Златева, Стоян Пашов и фирмите „Захарно петле – Кибарови и сие” и „Си Комерсиал 7” ЕООД.
В концертната програма се включиха снежанките от зумба групата на Яна Василева със специалното участие и на самия Дядо Коледа. Певицата Мона Славова пък поздрави автора с фолклорни изпълнения. Надя Миткова от състав „Дилижанс” изпълни залата с приятния си глас, изпълнявайки „Песен за Самоков” и „Детелини” на Лили Иванова, с което пожела на Щъркелов да намери през новата година символа на късмета – четирилистната детелина.
Ангел раздаде автографи, а след това присъстващите се събраха на приятни творчески беседи в съседна зала, където бе организиран и коктейл.

Делян Василев

Leave a Reply