Новини, Шарен свят

Корояд нападна гората, единствен изход е сечта

„От няколко години се появиха болни борови петна в различни местности на широкодолската мера – гората плаче и съхне от някакво заболяване.
Спомням си как цялото училище, всички ученици, залесявахме на времето на трудови начала част от тези гори. Всяка пролет и есен ходехме по десетина пъти на трудови дни. Свети Илия зад училището и други местности бяха до тогава голи поляни, където вирееха само дребна хвойна и някои други храсти. Сега, когато се извисиха 50-60-годишни борове, е жалко да ги гледаш как съхнат”, написа до редакцията нашата читателка и сътрудничка Райна Бакрачева.
Споделяме тревогата й, че така може да изсъхне голяма част от гората. Още повече, че подобни кафеникави петна по дърветата, предимно по белите борове, се наблюдават не само край Широки дол, а и из целия Самоковски район – край яз. „Искър”, в Боровец, из Палакарията, при Гуцал, около Говедарци…
„Приятел” се обърна към директора на Общинското лесничейство инж. Владимир Малинов с молба да коментира ситуацията и да посочи има ли изход от нея.
„Дърветата са нападнати от т. нар. върхов корояд. Най-подходящата борба с този вредител към момента е извършването на санитарна сеч на засегнатите дървета, които да бъдат извозени от гората веднага след това.
Засегнатите територии и всичко около този проблем е описано и сме подали документи към съответните институции. Работата за спазване на закона е свързана обаче с технологично време – трябва да се приготви план-извлечение, да мине през Регионалната дирекция по горите, да се одобри”, разясни инж. Малинов.
Той допълни, че от лесничейството са се консултирали със специалисти за третиране на болните дървета с препарати, но засега те се оказват неефективни и затова се чака разрешение за санитарна сеч.
„За съжаление, кафявите петна нарастват буквално с часове”, констатира с тревога директорът.
Шефът на лесничейството разкри още, че подобно нападение по дърветата е имало и преди 3-4 години, но е отшумяло от само себе си. Може би засушаването през тази година, резките температурни промени и влажността на въздуха са подпомогнали сегашното бързо развитие на вредителите.
Вл. Малинов подчерта, че ако гората не се отглежда правилно, възможността да се появят вредители е двойно по-голяма.
Междувременно директорът гарантира, че горските служители правят всичко възможно, за да преустановят по-нататъшното развитие на върховия корояд.
„Хората ми се занимават постоянно с тази напаст. Очакваме проверка, обследване на местата и да ни се даде предписание какво да правим. Готови сме да започнем работа веднага след като получим разрешение”, увери горският шеф.

Делян Василев

Leave a Reply