Космонавтът Иванов награди в Самоков първенци в конкурс

16 април бе щастлив ден за града ни. Самоковци посрещнаха сърдечно първия български космонавт Георги Иванов в дните, когато се навършиха 34 години от неговия исторически полет в Космоса /10-12 април 1979 г./.
На среща в препълнената зала на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” о. з. генерал-лейтенант Георги Иванов връчи наградите на първенците в общоградския конкурс, организиран от Общината и ПТГ „Никола Вапцаров” в чест на Деня на космонавтиката 12 април.
Космическият герой бе представен на присъстващите от Иван Арнаутски.
Проф. д-р Таня Иванова от БАН говори за родните космически разработки, подкрепяйки разказваното с фотоси.
Още през далечната 1969 г. е разработен първият наш космически прибор за изследване на йоносферата. През декември 1972 г. е изстрелян спътникът „Интеркосмос 8” и България става космическа държава. След Съветския съюз и САЩ нашата родина е третата страна в света, създала храни за космонавтите. Дело на научния екип е първата космическа оранжерия за снабдяване на космонавтите със свежи продукти.
Самият Георги Иванов си припомни своето първо посещение в Самоков след космическия полет – в края на 1980 г., и допълни, че през настоящата година се навършва половин век от полета на първата жена-космонавт в света – Валентина Терешкова.
Руснакът Николай Рукавишников като командир на кораба „Союз 3” и Георги Иванов правят в далечната вече 1979 г. 33 обиколки на Земята, преди да се завърнат на планетата ни предсрочно, преодолявайки възникнал сложен технически проблем.
„Когато летяхме в Космоса и наблюдавахме земята, картината беше неописуемо красива, особено изгревите и залезите. Отгоре земята е бяла, когато има облаци. Големите градове се различават по тъмния слой от мръсните газове над тях”, сподели гостът.
Пред своите млади почитатели Георги Иванов се върна в детството си и разказа, че като малък е мечтаел първо да стане моряк. В Ловеч е имало фабрика за самолети. Известни са моделите „Лаз 7”, „Лаз 1” на конструктора Лазаров. „Ние тичахме на баира, за да наблюдаваме изпитанията”, припомни си космонавтът.
В гимназията имали аероклуб. Когато през 1961 г. Гагарин излетял за първи път в Космоса, Георги Иванов бил вече във втори курс на Военното училище…
Космонавтът отговори с удоволствие на многобройните въпроси на учениците, даде автографи, снима се с част от присъстващите.
Скъпият гост бе поздравен от името на най-малките ни съграждани с песента „Българче” от 6-годишната възпитаничка на ЦДГ „Пролет” Маргарита Бочева.
Преди тържеството космонавтът бе приет от кмета Владимир Георгиев.
Разказвайки за Самоков, той посочи, че сега с малки изключения няма работещи предприятия на територията на общината, най-големият работодател е самата Община. Вниманието е насочено към кандидатстване по проекти, финансирани от Европейския съюз. Работи се усилено по проекта за възстановяване на древната крепост Цари мали град край Белчин, започва изграждането на Център от семеен тип за деца с увреждания, туризмът ще се развива и съвместно със съседните общини Сапарева баня и Долна баня. Спазва се традицията за връчване на националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф”.
В същото време обаче икономиката не се развива, проектът „Супер Боровец” е в застой, много млади хора не могат да намерят реализация, още не е одобрен и проектът за енергоспестяващо улично осветление в града и в 6-те най-големи села в общината /на 17-о място е Общината сред 500 кандидати/.
Георги Иванов и придружаващите го изразиха удовлетворение, че Боровец не е презастроен /както Банско и Пампорово/.
На гостите бяха поднесени цветя и албуми за историята и културата на Самоков.
В началото на престоя си в града ни звездният герой посети ПТГ „Никола Вапцаров” и откри там новата компютърна зала „Юрий Гагарин”. Самите компютри са дело на ученици от техническата гимназия.
Директорът Георги Велев топло поздрави космонавта и придружаващите го и им връчи подаръци с логото на ПТГ „Н. Вапцаров”. Ученици и учители взеха автографи и си направиха снимки със скъпия гост. Г-н Иванов сподели приятната си изненада от инициативността на колектива, от направеното в учебното заведение и от идеите за бъдещата работа.
Особено сърдечна бе срещата на космическия гост с членовете на Руския клуб в града ни. Г. Иванов и придружаващите го бяха посрещнати като най-скъпи гости – с хляб и сол. Инж. Спаска Александрова ги запозна с многообразната дейност на клуба.
Първият български космонавт благодари и разказа за своя полет с Рукавишников. „Благодарение на Русия, на Съветския съюз, успяхме да се включим в космическите програми”, подчерта гостът. Той припомни подвига на първия космонавт в света Юрий Гагарин и добави, че вече общо 560 души от много държави са летели в Космоса. Между тях е и вторият български космонавт Александър Александров, от чийто успешен полет в началото на юни ще се навършат 25 години.
От името на клуба на космонавта и на проф. д-р Таня Иванова бяха връчени албуми, картини и клубни сувенири.
Звездният гост получи икона на св. Георги, осветена в Девическия манастир в града ни, и се разписа в летописната книга на клуба, а накрая той и придружаващите го бяха изпратени с вълнуващо изпълнение на известната песен за Мальовица.
Посещението на Георги Иванов в града ни стана по инициатива и покана на Руския клуб и със съдействието на Иван Арнаутски.

Е. Иванова
Д. Божилова
В. Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*