Новини, Спорт, Футбол

Красен Николов игра за България на Европейското по мини футбол

Самоковецът Красен Николов бе част от състава на националния ни тим, участвал на първото европейско първенство по мини футбол за младежи, състояло се от 15 до 17 юли в Прага. За съжаление, възпитаниците на Александър Владимиров не разкриха пълния си потенциал и регистрираха три загуби в групата – 1:2 от Словакия, 1:5 от Хърватия и 1:7 от петкратния шампион при мъжете Румъния. 21-годишният ни съгражданин бе титуляр в първите два мача, а в протоколния двубой срещу северната ни съседка се включи в игра от резервната скамейка.
„Според мен основните причини за пораженията ни са късното ни събиране като отбор – едва седмица преди първенството, и по-слабата ни физическа подготовка в сравнение с останалите отбори. И в трите срещи играехме добре до почивката, но като че ли рухвахме през вторите 30 минути”, откровен бе за „Приятел” Красен.
Все пак страната ни бе един от 9-те участници в първия подобен шампионат. Във форума взеха участие и домакините от Чехия, както и Италия, Германия, Унгария и Словения. Историческата първа купа остана в Прага, тъй като чехите треснаха на финала приятната изненада Унгария със 7:1. Нашите момчета се наредиха на 8-о място, изпреварвайки по голова разлика Италия.
„Всички тимове демонстрираха бърз и техничен футбол, нивото на игра бе изключително високо. Смятам, че Чехия разполагаше с най-подготвения отбор и заслужено спечели. Предоставените ни условия бяха отлични, домакините заслужават „шестица” не само за представянето си на терена, но и за организацията”, категоричен бе 21-годишният техничар.
Доказателство за прецизната подговка на чехите и за интереса сред местната спортна общественост са били и шестте /!/ камери край игрището. Оказало се, че мачовете се предават по националната телевизия, в което лично се уверил и Красен, пускайки телевизора в хотелската си стая.
Преди началото на първенството лично кметът на Прага приел делегации на отборите-участници в своя кабинет, като самоковецът, поради познанията си по английски, бил част от родната делегация. На срещата прожектирали рекламен клип за първенството, даден бил и коктейл.
„Домакините организираха тур из града, а и ние успяхме да се разходим из Прага. Според мен това е уникален град – една от най-красивите столици в Европа”, сподели впечатленията си от голямото селище край р. Вълтава нашият съгражданин.
Той изтъкна, че мини футболът се развива с ударни темпове в цяла Европа и по света. Има бум на изграждането на нови игрища, интересът сред младите поколения е огромен. Пример за това били и многобройните кандидати за приемане на следващото първенство. В крайна сметка за домакин на шампионата през 2017 г. била определена Унгария.
В града ни представител на този вид спорт е стопанинът на Спортния комплекс южно от хотел „Арена” и зала „Самоков” Георги Георгиев. Той прави и връзката между Красен Николов и президента на родната асоциация по мини футбол Лъчезар Паланков.
„Не се колебах нито миг, когато ме попитаха дали искам да играя в националния отбор. Чест и гордост е да защитаваш цветовете на България и да чуеш химна като състезател”, развълнувано сподели Красен.
През тази година той и съотборниците му от самоковския тим „Холандците” достигнаха до осминафиналите на най-силния български турнир по мини футбол „Шампионска лига”. Николов е познат на привържениците на футбола в града ни и от дългогодишното си участие в детско-юношеската школа на „Рилски спортист”. Пробвал е късмета си и в люпилнята за подрастващи таланти „Пирин” /Благоевград/.
Наесен Красен ще бъде студент в 4-и курс на Националната спортна академия, учителски профил.

Делян Василев

Leave a Reply