Култура, Новини

Красимира Кацарска гостува на самоковци

Вълнуваща среща в зала „Трети март” на ПТГ „Никола Вапцаров” с литературния критик Красимира Кацарска имаха ученици и участници в литературния клуб „Димчо Дебелянов” към читалище-паметник „Отец Паисий” на 5 април.
Гостенката от Благоевград, която е и председател на литературното обединение на творци от Югозападна България „XXI век”, представи свои книги в различни жанрове. Кацарска не скри радостта си, че се среща с млади хора и сподели с тях любопитни моменти от живота си.
„Прави ми впечатление, че момчетата са по-емоционални и откровени”, разкри Кацарска свои наблюдения от дългогодишната си кариера като учител в благоевградската езикова гимназия “Акад. Людмил Стоянов” и базов преподавател по литература към ЮЗУ “Неофит Рилски”. Тя увери присъстващите, че формулата на успешния учител се състои в толерантността в общуването, приятелството и изграждането на взаимно доверие. И наистина трябва да се доверим на дадения съвет, защото г-жа Кацарска е избрана за „Учител на годината” за 1998-а и за „Жена на Благоевград” за 2003 г. Изпълнила мечтата си да бъде учител, Кр. Кацарска нееднократно отказва административна и политическа кариера.
Иван Ненов, председател на клуб „Димчо Дебелянов”, си спомни за запознанството си с талантливата писателка отпреди четвърт век и допълни, че „Красимира Кацарска е изключително даровит човек и литературните й търсения са вселенски”. Тя е не само критик, писател и поет, но е издала и много учебни методически помагала. Немалко са и нейните национални и международни награди в областта на литературата и образованието.
В края на трогателната среща всеки имаше възможност да си купи с отстъпка книги на авторката. Самата тя пък подари над 10 тома свои произведения на библиотеката на ПТГ „Никола Вапцаров”. Най-любознателните останаха да разговарят и лично с гостенката.

Делян Василев

Leave a Reply