Новини, Политика

Красимира Ковачка: “Обединена Европа не може да бъде победена от злото „Ислямска държава”

Вълната от терор в Париж доведе не само до човешка трагедия на загиналите и техните семейства, но поставя и цялата цивилизация пред изпитание. Засегнати са основите на нашето общество. Бруталното насилие на модерните варвари, водещо до смърт на невинни хора, е ужасяващо. Заплахата от смърт, хаос и разрушение е знамето на терористите. Несъмнено носителите на това насилие в лицето на Ислямска държава, изправени пред силата на обикновените хора, човешкия морал и модерното общество, са обречени. Обединена Европа не може да бъде победена от злото. Тя ще победи със своя морал и своите хора. Това обяви от трибуната на парламента Красимира Ковачка от БДЦ. „Кои са причините, за да се стигне до безпрецедентните терористични действия в сърцето на Европа и какъв трябва да бъде нашият отговор на тази заплаха? Казват, че нещастието влиза там, където има отворени врати. Кои са отворените врати на тероризма в Европа? Създаването на Ислямска държава и нейната идеология на ненавист и разрушение, в голяма степен, са свързани с възникналите конфликти и граждански войни в страните на Близкия Изток в последните години. Очаквано тези конфликти доведоха до деструкция на цели държави и социална катастрофа за техните народи. Тази ситуация бе експлоатирана от създателите на Ислямска държава и под прикритието на псевдо религия започна тяхната битка срещу цивилизацията. Оказа се, че и в Европа след икономическата криза и последвалите безработица и спадане на жизнения стандарт има много недоволни мюсюлмани, чието разочарование и гняв могат да бъдат пренасочени от ловките проповедници на ненавист и тези хора могат да се превърнат в привърженици на насилието и терора. Действително, модерното общество е уязвимо на тероризъм и пълна защита от него е трудно да бъде постигната, и това се използва добре от враговете на цивилизацията”, казва още Ковачка.
Според нея отговорът на Европа на заплахите на тероризма трябва да бъде без колебание и решителен.
„Той трябва да бъде енергичен и да е насочен не само към военните структури на ислямската квази-държава, но и към тяхната идеология. Не трябва да се допуска възникването на вяло течеща война. Но Европа трябва да гледа напред, тя винаги е побеждавала с морал и е носела висока отговорност. И сме убедени, че и сега бързо ще намери пътища за политическо регулиране на конфликтите в Близкия Изток, както и финансов ресурс за подпомагане на икономиките на засегнатите страни. Европа пред лицето на заплахите трябва да става все по-обединена, необходимо е да се изграждат нови общи структури за безопасност и противодействие на тероризма, да се подобри разузнаването и взаимодействието между службите за сигурност в Европейския съюз. Нашето правителство и министерството на Външните работи е необходимо да положат незабавни и енергични усилия за постигане на тези цели. Времето налага това да е приоритет номер едно днес”, се казва още в партийната декларация.
„България също трябва да научи своите уроци и бързо да компенсира допуснати слабости в борбата с тероризма. Ние трябва да преразгледаме всички структури за безопасност у нас, функциите им и взаимодействието с европейските структури. Необходимо е да се засили разузнаването и превенцията, да се осигурят модерни технически средства за службите за безопасност и най-главното да се осигурят финансови средства за ефективно функциониране на системата. Трябва да признаем, че предприетите у нас мерки за засилване на граничния контрол, увеличено присъствие на полицията и допълнителни мерки за безопасност при масови обществени мероприятия са добра реакция и вече дават резултат. Но това е само начало на продължителен процес на реформи за постигане на висока ефективност на структурите за безопасност”, добави още Ковачка.
„Във всичките ни действия срещу тероризма трябва да помним две опасности. Първата бе посочена от президента Обама и се състои в опасността от смесване на ислямския фундаментализъм и неговия антипод – истинската религия на милионите мюсюлмани по света. Това е недопустимо. Тези хора са част от нас, от нашето тяло и част от нашата цивилизация. Нашето бъдеще е свързано с тях. Другата опасност е от механичното смесване на проблема с миграционната вълна в Европа и тероризма. Толерантността на Европа към бежанците и хуманитарната криза не противоречи на твърдия отговор към тероризма и това трябва ясно да се подчертае. Ние сме убедени, че нашият парламент, нашето правителство и нашето общество ще намерим общ и правилен отговор на заплахите от тероризма в Европа и България. Ние имаме волята, морала и организацията да постигнем това и да защитим нашето общество и бъдеще от разрушителната сила на насилието и варварството на терора. Нашата цивилизация и всички ние няма да се предадем”, завърши тя.

Leave a Reply