Красимир Анев: “Гледам да извличам максимума от всеки старт”

Краси Анев изуми България с представянето си през последните седмици. Преди дни националът зае призовото 4-о място в масовия старт в Оберхоф, Германия, а след това финишира 8-и в спринта в Руполдинг. Благодарение на тези си изяви нашият съгражданин вече е 13-и в генералното класиране за Световната купа с актив от 250 точки. Дни след паметния успех в Германия Анев даде интервю за електронното издание biatlonbg.in.

– Краси, постигна невероятен резултат в Оберхоф миналата седмица. Очакваше ли подобно класиране?
– Категорично не. Преди старт гледам да не се поддавам на емоциите, а да остана максимално концентриран и да дам максимума от себе си, да си свърша работата по най-добрия начин. Преди масовия старт се чувствах добре и очаквах просто да направя едно добро състезание.
– По-различно ли се чувства един биатлонист в отборните състезания в сравнение с индивидуалните стартове?
– В щафетата винаги си по-мотивиран, защо представяш цялата страна и се състезаваш с момчетата. Аз си мислех, че това, което стана с федерацията през лятото, това, че се отделих, ще ми повлияе по някакъв начин, но не се случи нищо такова и затова съм още по-мотивиран в щафетата.
– Коя дисциплина всъщност най-много ти допада?
– Като цяло на нас, българите, силата ни е там, където има повече стрелби, защото малко изоставаме в бегово отношение. Общите стартове са малко по-предпочитани, защото се движиш с конкурентите, водят ти темпото, увличаш се по тях и се получава състезанието.
– Помниш ли дебюта си в Световната купа и как се чувстваше?
– Спомням си първото състезание, разбира се. Беше индивидуално в Йостерзунд /Швеция/, но не помня точно коя година беше. Тогава още не бях готов да се съревновавам с по-опитните съперници. Честно казано, изобщо не ми се ходеше на състезания за Световната купа, защото там постигах слаби резултати. На състезанията за Европейската купа обаче имаше младежка възраст и там показвах много по-добри класирания, а когато имаш добри резултати, се чувстваш много по-добре. Докато резултатите за Световната купа малко ме смачкваха, не знаех просто какво се случва и беше малко демотивиращо.
– Каква е следващата ти цел?
– Много пъти съм казвал, че гледам да извлека максимума от всеки старт. Треньорът е акцентирал върху дадени стартовете, направил е стратегия за участие. Европейското първенство е приоритет, но нямам някакви конкретни цели и задачи. Не искам да ангажирам хората да очакват нещо конкретно, било то на европейското първенство или за Световната купа. Ще дам максимума от себе си във всеки старт.
– Какво ще кажеш за наставника си Георги Фъртунов?
– След като съм избрал да работя с него, няма какво повече да се коментира. Сработихме се отлично и гледаме да вървим напред. Аз вярвам в неговия професионализъм, той пък вярва, че аз мога да направя нещо. Фъртунов е голям професионалист, води си статистика, има стратегия за участие в състезанията. Нямам никакви забележки за работата с него, а аз съм доста критичен към всички специалисти, с които работя.
– От какво се лишава Красимир Анев, за да спори с най-добрите състезатели в биатлона?
– Както казах, никой не знае какъв е животът на биатлонистите. От какво се лишавам? От присъствие вкъщи, от това да се виждам с приятелите ми, с приятелката ми, лишавам се от много неща. Определено не е лесно да си биатлонист – животът ни е еднообразен. Всеки ден ставаш, отиваш на физзарядка, връщаш се, храниш се, тренираш, почиваш и всичко се повтаря. Определено не е много лесно. Който си мисли, че е така, нека да опита.
– Как влияят спокойствието и щастието в личния живот върху резултатите в биатлона?
– Аз съм такъв човек, че проблемите ме мотивират. Наистина е по-добре в личния живот да нямаш проблеми, много по-добре ти се отразява на чувствата и емоцията и е хубаво, когато всичко ти е наред.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*