Зимни спортове, Новини, Спорт

Красимир Анев завърши сезона 40-и за Световната купа

Европейският шампион в индивидуалната надпревара на 20 км от Минск`2019 Красимир Анев завърши поредния си сезон в надпреварата за Световната купа с актив от 123 точки, което му отреди 40-о място в крайното подреждане.
В класиранията при отделните дисциплини Краси зае 21-о място в индивидуалната надпревара, 35-о в масовия старт, 45-о в преследването, 60-о в спринта и 15-о с родния квартет при щафетите.
Най-добрите изяви на почетния гражданин на Самоков бяха по време на най-важната надпревара за сезона – световното първенство в Антхолц-Антерселва, Италия, в средата на февруари, където Анев на пет пъти влезе в топ 20.
Зад 32-годишния ни съгражданин в сезонното класиране останаха доказани имена от водещи нации в биатлона като Германия, Норвегия, Русия, Швеция, Италия, Украйна… Общо 95 състезатели спечелиха поне по един пункт през сезона, а от българите по-добре от Анев се представи единствено Владимир Илиев, който натрупа 138 т. и завърши 35-и. Антон Синапов и Димитър Герджиков пък не успяха да финишират в топ 40 в нито един от стартовете през кампанията.
Норвежецът Йоханес Бьо стана носител на големия кристален глобус за втора поредна година след много емоционален последен кръг в Контиолахти, Финландия /12-14 март/. По-малкият от братята Бьо триумфира в крайното подреждане с едва 2 т. преднина пред големия си съперник Мартен Фуркад, като спечели спринта на 10 км, а впоследствие зае достатъчната за крайния успех 4-а позиция в преследването на 12.5 км.
Легендарният Фуркад, който е седемкратен първенец в борбата за  Световната купа, спечели преследването и така се оттегли по шампионски от професионалния спорт. 31-годишният французин има в актива си 5 олимпийски и 13 световни титли, както и куп други отличия.
В топ 10 през изминалата кампания място намериха представители на едва 4 нации – Йоханес и Тарей Бьо, Йоханес Дале и Ветле Кристиансен от Норвегия; Мартен Фуркад, Кентен Фийон Майе, Емелиен Жаклен и Симон Дестийо от Франция; Александър Логинов от Русия и Бенедикт Дол от Германия.
В класирането по нации България се нареди на 15-о място от 36 отбора, а призовата тройка съставиха Норвегия, Франция и Германия.
Заради разрастването на кризата с коронавируса стартовете в Контиолахти се проведоха без публика, а още преди тях бе взето решение да се отмени последният кръг от календара в Осло-Холменколен.

Leave a Reply