Други, Зимни спортове, Новини, Спорт

Красимир Анев: “Искам още да се развивам и да изпитвам удоволствие от работата си”

В пресклуб „България“ големият български и самоковски биатлонист Красимир Анев отговори на актуални въпроси, свързани с неговата подготовка за новия сезон пи с настоящата ситуация.
Краси Анев е европейски шампион по биатлон от 2019 г. /20 км индивидуално/ и носител на 4 сребърни и 4 бронзови медала от европейски първенства от 2011 г. насам /12,5 км преследване, 10 км спринт, 20 км индивидуално/, има и редица призови класирания в стартове за Световната купа.

– Здравей, Краси, твое изобретение ли е тренировката с въже и ролери на желязна дворна врата?
– Тази тренировка я видях някъде в интернет пространството. Не е мое изобретение. По принцип нещото, което дърпам, е специален тренажор, който използваме в зала, когато е лошо времето навън. Използва се без ролерите, които се виждат на видеото, но с тях натоварването е доста по-близко до реалното. Хубав експеримент стана и затова реших да го споделя с феновете на биатлона на профила ми във Фейсбук.
– Какво те съветва треньорът ти Фъртунов за поддържане на добра форма в условията на изолация? Чии съвети приемаш за неоспорими?
– В момента се намирам в т. нар. преходен период между края на изминалия сезон и началото на подготовката за следващия. Тренировките са с поддържаща насоченост. С тренера се разбираме много добре и няма за какво да споря с него, особено по отношение на тренировките. Колкото и опитен да съм вече, е немислимо да си мисля, че знам повече от човек с толкова години стаж в треньорската професия.
– Очакваш ли скоро да излезеш на шосето край Самоков със ски за летен биатлон?
– Да, защото вече тренировките на открито са разрешени и се радвам, че ще може спокойно да се тренира. Искам да благодаря на Министерството на младежта и спорта и на Община Самоков за това, че отпуснаха средства за изграждането на ролбан със стрелбище в парк Ридо край Самоков. С Фъртунов се радваме, че ще остане нещо след нас за децата от клубовете по биатлон и ски-бягане, защото, колкото и клиширано да звучи, те са бъдещето на България. Изпълнението на проекта вече започна и ще се радвам да имаме едно безопасно място за качествени тренировки!
– Как се събуждаш сутрин и какъв е дневният ти ред? Омръзна ли ти вече да стоиш вкъщи?
– Разбира се, че ми омръзна. На всички хора им омръзва, особено на нас, спортистите, които сме свикнали на динамичен начин на живот. Събуждам се рано, тренирам рано, за да имам след това време през деня за дъщеря ми.
– На световното първенство в Италия тази година постигна добри резултати, най-добрите в националния ни отбор. Каква е амбицията ти за следващия сезон? Има ли яснота за програмата ти за подготовка?
– Да, наистина на световното първенство бях в много добра форма. Това е силата на Фъртунов – точното управление на спортната форма и го е доказал през годините. С оглед на създалата се ситуация не знам какво ще се случва в бъдеще. Не съм говорил с никого от биатлона след края на сезона.
– След толкова много спечелени медали какво смяташ, че ще бъде успех за теб?
– Успех за мен ще бъде да продължа да се развивам и да изпитвам удоволствие от работата си след толкова много години и навъртени километри.
– Не можем да прескочим фалшивата новина за края на кариерата ти. Ти я опроверга, като обясни, че постът ти “The Еnd” се отнася за края на сезона. Все пак мислил ли си кога ще окачиш пушката на пирона?
– Не беше фалшива новина, а по-скоро грешна интерпретация на поста ми. Написах го, защото сезонът свърши по-рано и чувствата бяха много странни и смесени. От една страна се радвах, че се прибираме, а от друга страна като знаех, че две седмици ще трябва да стоя затворен… Много често мисля дали не е време вече да спра. Бих го направил, за да бъда повече време с детето си.
– От малък си мечтал да бъдеш биатлонист. Какъв искаш да бъдеш, когато спреш да се състезаваш?
– Със сигурност искам да остана в сферата на спорта, защото смятам, че имам нужния опит и знания, които с удоволствие бих предал на децата, решили да се занимават с нашия прекрасен спорт. Не знам, ще видим.
– Народът казва: “Всяко зло за добро.” Според теб какво е доброто в сполетялото ни зло да живеем капсулирани у дома заради един вирус?
– Доброто в случая е, че много хора, след като не ходят на работа или работят от вкъщи, имат повече време за децата си. Тази криза ще ни накара да оценим какво сме имали, докато сме живеели нормално, да оценим свободата и всички възможности, които ни предлага нормалната обстановка. Нещо много важно – да ценим лекарите ни и техните усилия – и без това малко останаха в България!
– Какво би казал един упорит, борбен българин на хората със сломен дух заради тежката ситуация?
– Да не падат духом, да спазват правилата, защото те са за наше добро и колкото по-дисциплинирани сме, толкова по-бързо ще излезем от тази криза и ще се върнем към нормалния си начин на живот.

Leave a Reply