Баскетбол, Новини, Спорт

Красимир Георгиев ще участва в европейско по стрийтбол

Красимир Георгиев

Красимир Георгиев е роден на 10 юни 1989 г. Завършва средното си образование в Професионалната гимназия по туризъм. Наесен ще бъде студент втора година в ЮЗУ “Неофит Рилски” в Благоевград, специалност “Публична администрация”.
Започва да тренира баскетбол през 2001 г., след като един ден часовете му в училище са посетени от баскетболния специалист Ани Рудева, която запознава децата с вълнуващия спорт. Впоследствие Красимир се утвърждава като един от най-добрите самоковски състезатели. Национал за юноши до 20 г. През 2008 г. печели юношеския шампионат с “Рилски спортист”. На финала във Варна са сразени домакините от “Черно море”, в чиито редици личат имената на бъдещите звезди на мъжката гарнитура Васил Кьосев, Тихомир Желев, Симеон Илиев, както и на настоящия национален състезател Александър Янев. Този мач остава в историята на самоковската баскетболна школа като един от най-великите, още повече, че нашите печелят само с точка разлика.
През миналата година Георгиев участва с двоен лиценз в НБЛ и “А група” /второто ниво на баскетбола в България/, съответно с тимовете на “Рилски спортист” и “Академик” /Благоевград/.

———————————————————————————————————————————————————–

Красимир Георгиев ще бъде част от националният отбор на България, който ще участва в първото по рода си европейско първенство по стрийтбол за студенти. По регламент отборите са съставени от три титулярни състезатели и един резерва. Играе се на един кош, като за победител се обявява отборът, който пръв отбележи 15 точки или който има повече точки в рамките на 15 минути. Турнирът ще се състои от 19 до 21 август в Меката на стрийтбола – Холандия /гр. Ротердам/.
На първенството Краси и неговите колеги Антонио Илиев, Иван Мирчев и Костадин Костов ще представят както България, така и Югозападния университет “Неофит Рилски”. Във финала на вътрешното междууниверситетско първенство тимът на ЮЗУ победи УНСС и заслужи участието си на шампионата в Страната на лалетата.
“Гледам сериозно на предстоящото предизвикателство. Тренирам баскебол от малък, но съм участвал и на турнири по стрийтбол. Имам и първо място от подобна надпревара в София, и смятам, че съм подготвен за шампионата на Стария континент. С момчетата се познаваме отлично, тъй като бяхме съотборници в БК “Академик” във втория ешелон на родното баскетболно първенство. През първата половина на август изкарахме и 10-дневен лагер в Благоевград и се сработихме още по-добре. Вярвам, че можем да се преборим за медал в Ротердам”, оптимистично заяви Кр. Георгиев.
Ден преди да замине за Ниската земя, в събота, на 17 август, Краси пък ще има възможност да направи генерална репетиция на открития шампионат по стрийтбол на Самоков. Негови съотборници ще бъдат Дарин Иванов /колега от “Рилски” и “Академик”/ и бившият баскетболист на “Рилецо” Николай Рътаров. Четворката затваря верният им приятел Константин Биков.

Делян Василев

Leave a Reply