Краси Анев избухна срещу Катя Дафовска, на път е да се оттегли от биатлона

Националът и наш съгражданин Красимир Анев обяви, че не може повече да работи с председателя на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска. Почетният гражданин на Самоков свика извънредна пресконференция в София /пресклуб „България“/, на която коментира отношенията си с олимпийската шампионка от Нагано през далечната вече 1998 г.
„Седем години издържах, не мога повече! Не мога да работя повече така с председателя на федерацията ни, просто нямам бъдеще. Аз съм дотук! Трудно е да го кажа, но това е положението“, категоричен бе Краси.
„Няма да кажа една лоша дума за федерацията по биатлон. Искам да ви кажа, че аз съм се възхищавал на Катя Дафовска. Като малък съм се снимал с нея и след това не съм си мил ръката два дена. Но имаме конфликт с нея и той започна през 2013 г., след като отказах да работя със старши треньора Николай Захаров. Управлението на родната централа обаче е еднолично. Не знам какво визира председателят ни за наглост, но аз мога да кажа какво е наглост. Това е да дължиш 5-цифрена сума на състезател и да не му я изплащаш една година! Да го плюеш по медиите и да даваш тази сума за подготовка на други състезатели. Това е наглост“, възмутен бе Анев.
„Аз да си искам премията, която съм спечелил с честен труд… Имам семейство, заработил съм я и я чакам. Това е наглост! За пореден път благодаря на Министерството на младежта и спорта. Аз имам сериозна форма на мазохизъм. Да съм на лагери по цяла година и да не си виждам детето. В същото време председателят на федерацията да си гласува премии за себе си и администрацията на централата. Дадох си младостта – 22 години. Това ли заслужавам“, омерзен бе европейският шампион.
„Не съм се качил на лагер на Белмекен? Не съм подписал договор? Та този договор ми беше предоставен едва преди седмица. Екипът ми беше освободен на 23 април, беше ми поставен ултиматум – или работиш с новите треньори, или приключваш! Несериозно управление. Много еднолично го караме. Смятам, че като не съм подписал договора, не съм нарушил нищо. Просто се опитах да изгладим отношенията. Искам да продължа, но при така поставените ми условия това си е чисто изнудване“, добави Краси.
„Един ден ми се обади генералният секретар на Българската федерация по биатлон и ми каза: „Има нови треньори. Ще тренираш ли? Отговори ми утре до обяд“. Подготовката ми не е спирала. Аз съм професионалист и продължавам да тренирам. Новите треньори знаят, че не съм на лагер, но никой от тях не ми се е обадил. Отношението към мен е обидно. На европейското първенство през 2017 г. например помощник-треньорът Красимир Дочев, по нареждане на Николай Захаров, не ми даваше информация как се движа по трасето. Информация получавах от екипите на Латвия и Украйна…“, изрази разочарованието си Анев.
„Няма пари, няма пари! Постоянно слушам това! Цял живот слушам, че няма пари. А отборът ни по пет месеца е на лагер, и то в елитни хотели… А на Белмекен от екипа ми с лопатата ми хвърлят сняг по пистата… За едни има, за други няма. Нямам сили да търпя повече това отношение. Всеки, който има различно мнение, е репресиран много жестоко… Не мисля, че имам повече бъдеще в националния“, заключи 33-годишният ас.
В пресконференцията участва и неговият треньор – самоковецът Георги Фъртунов.
По-късно пък Екатерина Дафовска коментира, че федерацията не се ръководи еднолично, а от управителен съвет в състав от девет души и решенията се вземат колективно.
Междувременно членът на Управителния съвет на федерацията Юрий Митев излезе с отворено писмо /подкрепяно от още един член на ръководството – Мария Манолова/ в самото навечерие на годишното общо събрание на централата. Според документа във федерацията цари хаос, работи се на парче, липсва стратегия за развитие и за подготовка за предстоящите Зимни олимпийски игри в Пекин, а председателката Дафовска взема решения еднолично, като често не спазва и националното законодателство. В писмото се отправят и обвинения за изразходване на финансови и материални средства не по предназначение. Защитават се българските треньори, като се подчертава, че на тях в крайна сметка се дължат и успехите на Дафовска като спортистка.
Междувременно национални състезатели по биатлон също разпространиха отворено писмо. „Оставаме с впечатление, че се води умишлена атака срещу служители от БФБ и треньори, които са дали адски много на този спорт в България“, се посочва в писмото. Авторите изказват подкрепа на Екатерина Дафовска и смятат, че нейната работа през годините е довела до множество успехи на отбора и положително развитие на БФБ. „Привличането на нови треньори… ще доведе до по-високо развитие в положителен план на националния отбор и като цяло на българския биатлон”, допълват подписалите документа Владимир Илиев, Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Мария Здравкова.
Краси Анев е национал вече 16 години. Освен шампион той е бил и четири пъти сребърен и бронзов медалист в първенствата на Европа. Има 289 участия в състезания за Световната купа, от които 137 в зоната на точките, като 12 пъти е бил сред първите 10 на планетата.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*