История, Култура, Новини

Крепостта Урвич на софийския път става туристическа атракция

Доц. Бони Петрунова показва дарените на музея през 1979 г. накити, открити в крепостта Урвич

Столична община ще задели 350 хил. лв. от бюджета си за тази година за разкриване и възстановяване на исторически старини в града и околностите, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на презентацията на новата туристическа дестинация “София – крепостта “Урвич” – Самоков”.
Презентацията е дело на проф. Николай Овчаров и доц. Бони Петрунова. Амбициите на археолозите, които работят по проучването на крепостта, са тя да се превърне в най-голямата туристическа забележителност по пътя между София и Самоков.
Църквата “Свети Илия”, която се намира в крепостта, ще бъде възстановена напълно. За финансирането на проекта Столична община ще търси подкрепата на министерствата на културата и на финансите.
Средновековната крепост Урвич, между Пасарел и Кокаляне, е на около 40 км от Самоков. Популярна е с продължителните битки срещу османските нашественици преди падането на Средец /София/ в края на 14 в. За Урвичкия манастир и Урвичката крепост и за отбраната на цар Иван Шишман пише и Паисий Хилендарски в своята „История славянобългарска”. През 1889 г. при поход по тези места Алеко Константинов учредява първото туристическо сдружение в страната ни – „Урвич клуб”. До наше време там са запазени една от стените на крепостта, 7-метрова отбранителна кула и основите на черквата „Св. Илия”.

Leave a Reply