Новини, Образование

Кристиан Барански и Иван Алексов със златен и бронзов медал от „Математика без граници”

Второкласникът в НУ „Станислав Доспевски” Кристиан Барански се завърна със златен медал от финалния кръг на международния математически турнир „Математика без граници”, състоял се от 29 юни до 1 юли в СУ „Любен Каравелов” в Несебър. Това е пореден успех за Крис, чиято колекция с медали от математически състезания непрекъснато расте. Наскоро той бе отличен и за ученик на годината от Регионалното управление по образованието в Софийска област. Барански бе особено щастлив от златния си медал сега, тъй като през 2017 г. остана само на една точка от това постижение. Учители на даровитото момче са Галина Механджийска и Лилияна Маджарова, а голяма подкрепа оказва и директорката Камелия Асенова.
Още едно талантливо самоковче се завърна с медал от международната проява. Иван Алексов стигна до бронза в групата на първокласниците, като не се притесни и се впусна със самочувствие в математическото приключение, за да реши трудните задачи. Той участва и в отборната надпревара заедно със съучениците си от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Емили Тодорова и Славина Андреева. Учителки на младите математици са Даниела Околска и Галина Войникова.
Самоковските ученици стигнаха до медалите в своите категории при сериозната конкуренция на около 1300 деца от 15 държави, сред които Русия, Австралия, Азербайджан, Казахстан, Китай и пр.

Делян Василев

Leave a Reply