Кристиан Шукадаров и Силвия Радулова са победителите в „Битката” край Доспей

Снимка: Ивайло Андреев

Познавам доста хора, на които влезе ли някоя идея в главата, не мирясват, докато не я осъществят. Един от тях е Станислав Ласкин от Доспей, който наскоро гостува и в Руския клуб в Самоков. Тогава присъстващите научиха много интересни неща, свързани с участието му в популярното телевизионно състезание „Фермата”.
Станислав дълго време живял с идеята да направи нещо подобно на местна почва и наистина го стори. На 6 и 7 април в родното му село бе организирано атрактивно състезание под името „Битката” – но не за власт и пари, а за смели и сложни спортни изпълнения.
Организаторите бяха вложили доста труд за построяването на специална арена, където участници от цяла България под ръководството на Ласкин и неговите приятели Димитър Господинов и Юлиана Попдимитрова /също участници във „Фермата”/ мериха сили.

Снимка: Ивайло Андреев

Дървени къщички, места за отдих и похапване, сцена за изяви на певци и танцьори бяха разположени на поляните над селото, за да посрещнат домакини и гости от цялата страна.
Началото бе дадено с гръм от черешовото топче на войводите от самоковския клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода”. Сред гостите бе и кметът на Самоковска община Владимир Георгиев. Слово за родното село на Паисий Хилендарски произнесе краеведът Иван Ненов. Празникът бе осветен с пожелание за здраве и успехи от архиерейския наместник в Самоков иконом Михаил Колев в съслужение с протоиерей Любомир Мишков и свещ. Георги Николов. Певиците от селото изпълниха химна на Доспей, сътворен по текст на Иван Ненов и музика на Радостина Симонова.
Започналите след това екстремни игри продължиха два дни. Участваха 52 мъже и жени от цяла България. Не може всичко да се опише. Дамите рязаха греди, мъжете се придвижваха по верига, по въже, качваха по стълба чувалчета с картофи, минаваха по люлееща се греда и с две „пудовки” тичаха до една камбана, за да я ударят. Имаше и дърпане на каручка, и стрелба с лък и т. н., и т. н. Публиката се нагледа на тежки трасета и сблъсъци, а участниците показаха наистина здрав дух в здраво тяло, истинско себераздаване.

Снимка: Ивайло Андреев

Докато състезателите, пременени в черни тениски с надписи „Битката” и „Самел-90” /известната самоковска фирма бе спонсор на оригиналната проява/, се „биеха” на арената, на сцената се изявяваха фолклорни състави. Първи пяха и играха самодейците от „Росна китка” с ръководител Елена Ковачка, детският танцов състав „Доспейче” с ръководител Росица Павлова, танцов състав с ръководител Теменужка Ковачка, женски танцов състав „Пендарка” с ръководител Роси Павлова. Достойно се представиха доспейци!
Последваха ги танцов ансамбъл „Самоков”, дует „Пирин” /Радостина Димова и Румен Иванов/, женска и мъжка фолклорна група и мъжки танцов състав от Говедарци. Павлова представи танцовата група с нейното име – „Росица”. Гости бяха и певиците от група „Германея” към читалище „Просветен лъч – 1905” в Сапарева баня. Финал на програмата сложиха младите самодейци от самоковското читалище „Младост” с председател Лили Шуманова.

Снимка: Ивайло Андреев

Много часове продължиха напрегнатите сблъсъци между състезателите, предизвикали интереса и възхищението на многобройните зрители с оспорваната си, но и спортсменска игра. Общо бе пожеланието изявата да получи попътен вятър, за да прославя по този своеобразен начин и село Доспей, и Самоковския край. И организаторите споделиха, че наистина още отсега започват подготовка за „Битката 2” на арената в Доспей. Обещанието е тази следваща екстремна проява да е още по-зрелищна и да се състои още тази година – на 6, 7 и 8 септември – петък, събота и неделя. Тогава вероятно ще се съгради и покрив на сцената, а ще има сигурно и подходящо озвучаване.
Най-добрите състезатели – Кристиан Шукадаров, Веско Русев и Любослав Стефанов при мъжете, и двукратната участничка в тв предаването „Сървайвър” Силвия Радулова, Йоана Табакова и Мая Господинова при жените, бяха наградени. Грамоти и тениски пък получиха всички участници.
Организаторите споделиха, че събраните средства ще бъдат дарени за реставрация на старата черква в Доспей и за подпомагане на деца в неравностойно положение.
Сред спонсорите пък бяха Balkan PMS group, „КомПир”, „Йовичин Гого” и др.

Димитрина Божилова

Снимка: Ивайло Андреев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*