Кукери и грамадна купа за Поклади в Самоков

Снимка: Пламен Лобутов

Сирни Заговезни си остава един от най-тачените празници от самоковци – това показа общоградското честване на Поклади /както е популярен празникът в нашия край/ край грамадната купа при моста на Искъра, южно от Спортното училище.
Вечерта на 10 март тук се събра хиляден народ – жители и гости на града ни, от бебета и съвсем малки деца до беловласи старци. Особено много бяха младите хора.
Кметът Владимир Георгиев поздрави топло множеството и, както е обичаят, поиска прошка. Кметът изрази надежда, че бъдещето ще даде възможност допуснатите грешки да се поправят и всички дадени обещания да се изпълнят.
Преди това кукери със страховити одежди и големи хлопатари, станали истинска атракция за всички, прогониха лошотията и създадоха – в съзвучие с хубавото време – весело пролетно настроение. Гостите от Радомир развяха и трибагреници, а жизнерадостните звуци на оркестъра се чуваха надалеч.
Колоритната група представи и сценка, като мъже се превъплътиха по традиция и в женските роли. Младоженци, свекър, свекърва и поп – главните действащи лица – извиха и хоро. Със запалени факли в ръце кукерите обиколиха купата. Малко по-късно водачът им и кметът Георгиев я запалиха и тя – и без друго внушителна и разгаряна от вятъра, освети широко пространство, а и стопли – в пряк и преносен смисъл – многобройнте посетители. Мнозина се хванаха и на хорото, което под звуците на музиката продължи сетне с часове.
Гърмежи, както повелява обичаят, раздираха нощната тишина. Ляха се ракия и вино. Постоянно имаше хора около сергиите с дюнери, палачинки, казанлъшки понички, захарен памук, пуканки. До късно продължиха разговорите и взаимното прощаване на близки, роднини и приятели, споделянето на спомени от близкото и по-далечното минало, веселието на познати и непознати. Вечерта пък почти във всеки самоковски дом се ламкаше халва и вързано на червен конец варено яйце забавляваше децата и младежите.
От днес, понеделник, започнаха най-дългите пости през годината – Великденските, които продължават седем седмици. Тази година Христовото възкресение е на 28 април.
Самата купа бе подготвена и изградена от работници на Общинското лесничейство с подкрепата на дървопреработвателни фирми. В големи светещи фенери се бяха превърнали разположените около купата дънери, осигурени от „Кедър лес”.
Полицейски служители пък осигуряваха безопасността на движението на автомобили и пешеходци и произшествия не бяха допуснати. Свой принос за сигурността на празнуващите дадоха и медицински специалисти и огнеборци, дежурили до късно в района.

Тодор Попов

Снимка: Пламен Лобутов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*