Кухня, Новини, Образование

Кулинари от Гимназията по туризъм готвиха с шеф Николай Илиев

Шеф Николай Илиев – майстор-готвач и представител на водещата компания в маркетинга и дистрибуцията на бързооборотни стоки „Авенди”, бе гост в кухнята на Професионалната гимназия по туризъм на 31 октомври. Учениците от горните курсове се възползваха от възможността да работят съвместно с професионалист в сферата на кулинарията. Екипите приготвиха с ентусиазъм ястия от италианската кухня – паста, ризото, ползваха не дотам познатия зеленчук артишок, направиха и тиквена супа, подправени с оригинални продукти и сосове, доставени от госта.
„Целта бе учениците да готвят с истински, оригинални продукти, а от друга страна – да предам опита си на бъдещите готвачи. Справиха се добре, но има още какво да учат. Приятно съм изненадан от прекрасните условия, които имат на разположение. Рядко се срещат училищни бази в толкова добро състояние”, коментира за „Приятел” Н. Илиев. Той допълни, че заведенията в Боровец имат крещяща нужда от кадри в тази сфера и именно от Самоков и от Гимназията по туризъм трябва да дойдат те.
Майстор-готвачът, който има 20-годишен опит в тази сфера у нас и по света, посети гимназията в изпълнение на съвместна инициатива с училищното ръководство. Илиев подчерта, че идеята е контактите между нашето школо и фирма „Авенди” да се задълбочат и съвместните прояви да зачестят.
Съдействие при организацията оказа и преподавателят Румен Тодоров, а учителката по готварство Елена Сердарева бе неотлъчно до възпитаниците си по време на самата практика.

Делян Василев

Leave a Reply