Култово заведение възкръсва за втори път

Думата ми е за обновения ресторант в Туристическата градина, сега под името „Парк Бистрица”. Наскоро, модернизирано, заведението пак отвори врати, след като в продължение може би на около две десетилетия бе затворено, бе обект на посегателства и се саморазрушаваше.
Добра дума заслужават хората, които в тези трудни времена са се заели да върнат славата на един емблематичен за града ни ресторант.
Старите самоковци знаят, че там преди доста десетилетия бе „Буфето” – заведение с лятна градина, много популярно и тачено от жителите на града ни. Околността се огласяше от музика и песни, сервираха се бял хляб /истински лукс за времето през 50-те и 60-те години на миналия век/ и топла скара, идваха цели семейства с децата си, като съчетаваха разходката в разкошния парк с още нещо приятно и полезно.
През 70-те години култовата стара сграда бе развалена и на нейно място бе издигнат новият масивен ресторант – голям, с банкетна зала, с подходяща кухня и помощни помещения и съоръжения, с лятна градина и паркинг. Комплексът отново стана любимо място за жителите и гостите на града ни. Тук се организираха сватби, провеждаха се тържества на трудови колективи.
В хаоса след промените през 90-те години заведението бе занемарено, продадено, но след това години наред запустяваше и придаваше неугледен вид на южната част на вековния парк. На фона на обновлението на Туристическата градина в началото на новия век останалата без стопани постройка загрозяваше околността и сякаш сипваше лъжица катран в кацата с мед, тъй като през последните десетина година паркът, поне до известна степен, се реконструира, изградиха се не само заведения, но и детски кътове, въжен град, фитнес площадка, сцена за културни прояви на открито, възстановено бе съоръжението – самоково – дало името на града ни, районът бе почистен и красиви мостчета свързаха градината с Лаго, поставени бяха паметници на основателите на градината, засадиха се нови дървета и храсти, приличен облик с беседка и пейки придоби самият главен вход на градината.
Последната придобивка – обновеният ресторант „Парк Бистрица”, е още едно цвете в букета, наречен Туристическа градина.
Ето, че по Коледа наистина стават чудеса. Дай Боже пък да доживеем и времето, когато освен заведения, ще се откриват и фабрики… Е, виждам просто скептичните усмивки, но защо и да не помечтаем малко. Поне на Коледа и Нова година.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*