Купа „България” – най-голямото спортно събитие за годината

От 2 до 4 юни Самоков бе домакин на 41-ото издание на надпреварата за националната купа „България“ – най-голямото, най-престижно и най-трудно многодневно и ежегодно състезание по ориентиране у нас и на Балканския полуостров.
Без капчица преувеличение можем да заявим, че то бе и най-голямото и най-масово спортно събитие в Самоков за годината. Три дни тук се състезаваха близо 800 участници от 15 държави, обединени в 42 български и 21 чуждестранни отбора. Със сигурност в България няма друго ежегодно многодневно спортно събитие, което да събере на едно място толкова участници от всички възрасти – и любители, и професионалисти. Тази година най-младият участник бе едва на 4 г., а най-опитният – на 83-годишна възраст.
НК „България“ – 2017 бе организирана от Българската федерация по ориентиране и софийския Клуб по ориентировъчен спорт „НСА – Сивен“ със съдействието на Община Самоков. Главни действащи лица зад кулисите бяха доц. Тодор Педев, Антон Гочков и самоковецът Петър Доганов. Натрупаният от тях опит в организирането на стотици състезания през последните години, сред които Световното младежко първенство в Боровец през 2014 г. и първенството на Югоизточна Европа в Банско през 2015 г., вдигна доста летвата на очакванията и всички ориентировачи с нетърпение брояхме дните до голямото състезание.
Очакванията бяха не само удовлетворени, а и многократно надминати. Подборът на терените за отделните стартове беше уникален. Първото състезание се проведе над Говедарци, а следващите две – по южните склонове на Плана над Рельово – все терени, известни у нас като „рай за ориентиране“ – заради безбройните детайли и микроформи на релефа, по-гъстата и заблатена гора и безкрайните каменни полета край Овнарско, както и типичния за Плана пейзаж с множество връхчета, могилки, дерета и скали в уж по-бързата за бягане гора. Всеки добър ориентировач в света мечтае за подобни терени, където най-малката грешка и разконцентриране водят до загубване и трупане на излишни минути, а „справянето“ с подобни терени носи неописуемо удоволствие. И за да бъде още по-трудно – проливният дъжд в събота следобед направи състезанието още по-незабравимо.
Изчертаните от Петър Доганов карти, както и маршрутите на тримата технически ръководители (по 38 маршрута за всеки състезателен ден) очароваха всички, които бяха тук да се насладят максимално на емоцията, наречена ориентиране.
От гледна точка на съвременното отразяване на събитието, отдавна вече GPS проследяването на най-добрите състезатели и излъчването му в реално време е стандарт за подобни състезания. Но за първи път в България тази година организаторите предложиха и професионално видео предаване на събитието в интернет в реално време, при това напълно безплатно, както и електронно отразяване на резултатите също в реално време – удобства както за състезатели, така и за зрители, чието осъществяване далеч от населени места е сериозно техническо предизвикателство.
Организаторите многократно благодариха на Община Самоков за изключителното съдействие и подкрепа при провеждане на състезанието. Кметът Владимир Георгиев и зам.-кметовете Люба Кленова и Васил Сайменов уважиха церемониите по откриване и награждаване на победителите.
Самоковци си тръгнахме от надпреварата с високо вдигнати глави. В крайното класиране след трите дни в своите възрастови групи Христо Николов завърши 8-и, Георги Доганов – 9-и, Петър Бранков – 11-и, Даниела Жаркова – 7-а, Марияна Илиева – 9-а. На почетната стълбичка стъпиха Йордан Банков с 1-о място и Щерьо Димитров и Христо Манов със спечелени сребърни медали.
Над всички в елитната възрастова група бяха Кристина Димитрова, която с феноменално бягане и ориентиране успя да навакса изоставане от 5 минути в преследването през третия ден и спечели златото при дамите, и Кирил Николов-Дизела – най-титулованият български ориентировач за всички времена в летния вариант на нашия спорт. Още през първия ден той натрупа комфортна преднина и след две стабилни безрискови бягания през следващите дни си осигури ценния трофей. С това се отвори и нова страница в летописа на състезанията за купа „България“.
Прелиствайки назад главите от историята на това състезание, първият голям победител е самоковецът Пламен Джамбазов, който между 1983 г. и 1989 г. поставя рекорд с пет победи. През 2003 г. новият рекордьор е Теодор Тодоров със седем победи. Това постижение е изравнено от Кирил Николов през 2016 г., а през 2017 г. при смазваща конкуренция от страна на елитни британски и скандинавски състезатели, както и от своите съотборници в българския национален тим, той спечели рекордната осма титла.
В съзвездието от участници имаше много имена на предишни победители в състезанието, както и на световните шампиони Цветан Тодоров и Ивайло Иванов.
Задължително трябва да отбележим участието на „наш терен“ и на една от легендите в ориентирането – шведът Пео Бенгтсон, който през 1965 г. е един от съоснователите на състезанието О-Ринген (известно в нашите среди като „шведската 5-дневка“). То се провежда ежегодно в скандинавската страна през юли и победата там е сравнима единствено със световна титла. Състезанието О-Ринген привлича хиляди участници от цял свят всяка година, а абсолютният рекорд е поставен през 1985 г., когато състезателите наброяват… 25 021.
Емоциите от страхотните терени и карти и невероятна организация, еуфорията от минутката на почетната стълбичка, както, надявам се, и болежките от физическата преумора, скоро ще отминат и под чертата за равносметка ще останат единствено наистина важните неща.
На първо място бих припомнил, че ориентирането е спорт, за който Самоков е природно предопределен и според мнението на експертите в спортните среди – тук разполагаме с най-голямото разнообразие от напълно различни и най-добри терени за практикуването на ориентиране в България.
Не по-малко важен е и фактът, че ориентирането е единственият спорт, който ежегодно и многократно довежда стотици състезатели в Самоков и района за по няколко дни. Стотици бяха участниците в държавното първенство по ски ориентиране в Боровец през януари, които бяха тук за 5 дни. Заедно с двата „подгряващи“ старта за купа „Самоков“, Национална купа „България“ доведе още 800 състезатели от 15 държави в самоковските хотели за още 5 дни. Всеки може да си представи колко сериозна финансова инжекция в местната икономика представлява всяко състезание по ориентиране.
И нека равносметката от уникалните природни условия, добрите организатори самоковци, добрите класирания на самоковци и не на последно място – сериозните финансови постъпления за местния бизнес – ни накарат да преосмислим мястото на ориентирането в забързаното самоковско ежедневие. А какво ще се получи накрая зависи единствено от самите нас.

Христо Манов
Снимки: авторът

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*