Купуваме кило шаран за 5 до 7 лв.

Снимка: Sofia Photo Agency

В събота, на 6 декември, е един от големите християнски празници – Никулден, на който се отдава почит на св. Николай Мирликийски. По традиция на този ден се яде риба дори и в семействата, в които няма именник, тъй като в народните вярвания св. Николай е покровител на моряците и рибарите.
Как вървят обаче цените на рибите в рибарските магазини в града ни? Килограм шаран – най-традиционното ястие за 6 декември, струва между 5 и 7 лв. в зависимост от това дали предпочитаме да го закупим замразен или жив. Пъстървата върви между 8 и 10 лв., бялата риба се котира за 6-7 лв., скумрията е оценена на 4.50 до 6 лв., сомът струва между 11 и 13 лв., толстолобът се продава за около 4 лв.
На рибния пазар могат да се намерят още лаврак и ципура за по 14-15 лв./кг, паламуд за около 8 лв. и сьомга за около 13 лв., бял амур – 5-6 лв/кг и др. Разбира се, цената на отделните видове риба зависи и от размерите и произхода й.
Рибните търговци до вчера не отбелязваха особен ръст в продажбите, като отдаваха това на намалелите доходи на населението и на невъзможността предварително хората да се запасяват с определени продукти. Все пак надеждите на продавачите са, че в последния момент продажбите ще скочат.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*