Курбан за Спасовден на обновения Алински манастир

Черквата „Възнесение Господне” на около 7 км от Алино всяка пролет събира жители и гости на селото на поклонение по случай храмовия си празник /Спасовден/.
Черквата е част от прочутия Алински манастир. Тя е  строена още в края на 16 век, малка е и има неправилна правоъгълна форма. През последните години е реставрирана с дарения, поставен е вече и обновеният иконостас. Със средства по европейска програма са оформени терасата отпред и стълбите към нея. С дарения е възстановена и манастирската сграда – скромна постройка със зидани от камък основи.
Местните споделят, че мястото има чудотворна сила и помага на бездетни семейства да си имат рожба. Затова се случва двойки да нощуват тук в нощта срещу Спасовден.
По традиция всяка година на Възнесение тук се раздава курбан и се палят свещи за здраве. Така беше и на този Спасовден – на 6 юни. От ранни зори бяха започнали приготовленията за обредното ястие. Стана ясно, че месото е било дарено от Щерьо Димитров.

Тържествен водосвет отслужи архиерейският наместник на Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев в съслужение с протоиерей Любомир Мишков, който е и председател на настоятелството на храмовете в Алино. След водосвета вкусният курбан бе осветен и раздаден.
В традиционния празник участваха народният представител Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, кметът на Алино Борислав Брейчев и др.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*