Курбан и веселие в Широки дол

Красота и темперамент излъчваха младите танцьори от състав “Виделина”

За втори път съм на събор в Широки дол и се убеждавам, че наистина хората се нуждаят от песни, танци и музика. Въпреки горещините те са се качили в съботата, на 21 юли, на параклиса и кръста над селото, за да опитат от курбана, сготвен от Петър Лобутов и посветен на Свети Илия – повелителят на небесните стихии, гръмотевиците, светкавиците и дъждовете.
Наричан е от народа Гръмовник, Гръмоделец, Гръмоломник. Според преданията се биел със змейове, лами, даже и с дявола и от тук идвали тези страхотии – небесните стихии. По традиция в цяла България на Илинден се прави курбан. Стопанките омесват и изпичат т. н. боговица /погача/ и колач. След като се свари, курбанът се освещава или в църква, или на оброчище, под многовековни дървета. Така са вярвали, че ще омилостивят гръмотвержеца и ще предпазят селището си от градушки и наводнения.
Народната традиция повелява на Илинден да не се влиза в морето, реката или язовира, защото Св. Илия си взима свой курбан. На Илинден старите хора са гадаели и за това каква ще бъде реколтата през годината – ако гърми на този ден, орехите и лешниците ще са празни /шупливи/…
Вечерта площадът на Широки дол се превърна в сцена, на която едни след други се изявяваха домакини и гости. По традиция първи пяха своите песнички, пременени в народни носии, най-малките. След тях показаха красотата на местните автентични песни жените от фолклорната група. На двоянка и на свирка доказа още веднъж своето майсторство Кирил Шаренкапов. Напористи, много ентусиазирани, игриви и енергични се оказаха танцьорите от Широки дол. Сред тях беше само един юнак, но може би след време неговият пример ще последват и други младежи.

Гостите от Марица направиха събора още по-шарен и интересен

От с. Марица, начело със своята кметица, пристигнаха жените от фолклорната група и с много желание и добро изпълнение поздравиха съборяните, а после не спряха и да играят заедно с другите на голямото хоро.
Озвучаването и музикалното оформление направиха оркестрантите и певицата от оркестър „Серги бенд”, Дупница.
Цялата програма бе уважена и от кмета на общината Владимир Георгиев и неговите двама заместници – Радослав Стойчев и Васил Сайменов. За да подкрепят начинанието на младата кметица Силвана Лобутова бяха пристигнали и кметовете на Бели Искър, Мала църква, Маджаре, Гуцал, Драгушиново.
Лобутова се намира в началото на своята кметска кариера, но личи, че обича работата си, селото и народните песни – самата тя играе в танцовия състав към местното читалище.
Вл. Георгиев поднесе приветствие, а после тропна и хоро. То се изви около Поли Паскова на няколко ката и спря само когато в небето над селото цъфнаха цветните фойерверки на зарята.

Димитрина Божилова

И кметът на общината Владимир Георгиев се хвана на хорото

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*