Курс за болногледачи стартира

В „МБАЛ-Самоков” в понеделник, на 23 февруари, започнаха занятията на курс за обучение по професията болногледач. Курсът е организиран в изпълнение на проект „Шанс за работа”. Координатор е болницата, а партньор – КНСБ чрез Колежа за работническо обучение към синдиката.
Курсът ще бъде с продължителност 300 учебни часа. Включени са жени и мъже на възраст над 50 г., както и младежи до 29-годишна възраст, с основно и средно образование, регистрирани в Бюрото по труда като безработни.
Преподаватели ще бъдат главната медицинска сестра Ангелина Гаврилова и старшите сестри в болницата. Ще се обучават общо 63 души. Накрая ще се проведе тест за оценка на усвоените познания и умения.
Успешно завършилите ще получат удостоверения. 25 човека от завършилите ще работят три месеца в болницата като болногледачи.
На първото занятие в понеделник участниците в курса бяха приветствани от управителя на болницата д-р Светла Скелина, която разясни същността на проекта и пожела на всички успех.
Сред присъстващите бе и народната представителка д-р Красимира Ковачка. Тя изтъкна, че курсът е огромна придобивка. Благодарение на проведени досега подобни курсове самоковската болница разполага с най-много подготвени болногледачи в областта. При възможност някои от тях могат да останат и на постоянна работа.
Участниците бяха поздравени и от директорката на Бюрото по труда Венета Галева, която подчерта значението на съвместната работа с КНСБ.
Стана ясно, че по време на обучението всеки курсист при редовно посещение на занятията ще получава дневно по 8 лв. стипендия.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*