Новини, Шарен свят

Кушията на Тодоровден ще бъде между Горния мост и „Била”

Здравко Гицов, Ивайло Стойчев, Иван Конярски и Васил Сайменов

Традиционните състезания с коне за Тодоровден – тази година на 28 февруари /събота/, отново ще се проведат между Горния мост /срещу болницата/ и супермаркет „Била”. Това решение се утвърди на работна среща в Общината на 3 февруари.
По предложение на собствениците на конни бази работници от Общинското строително предприятие ще направят трасето по-дълго, а огражденията ще осигуряват по-широк терен за конете и техните жокеи. Целта е да не се подплашат самите животни от ентусиазираната публика, каквито случаи е имало през миналата година.
На срещата стана ясно, че Общината ще осигури 700 лв. награден фонд. За първо място в различните групи наградата ще бъде 100 лв., за второ – 70 лв. и за трето – 50 лв.
Общината ще осигури и зоб за конете. Най-вероятно таксата за участие ще бъде символична – 5 лв. на кон. Ще има и озвучаване.
Предвижда се и фолклорна програма. Децата, които пожелаят, ще могат да се повозят на файтон или да пояздят кон. Празникът ще завърши с традиционното конно шествие из града.
Всички участници в съвещанието си пожелаха по време на кушията атмосферните условия да бъдат по-благосклонни в сравнение с миналогодишните. Още една работна среща във връзка с подготовката за състезанията ще има в седмицата преди самите надбягвания.
Съвещанието на 3 февруари бе ръководено от зам.-кмета Васил Сайменов, а сред взелите участие бяха Здравко Гицов /конна база „Рила”/, Ивайло Стойчев /конна база „Буч”/ и Иван Конярски /ездитен клуб „Конярски”/.

Делян Василев

Leave a Reply