Новини, Политика, Статии, коментари, Читателски

Къде са обещанията, господа?!

Снимка: архив

Последните новини за повишаване на заплатите на депутати и общински съветници са повече от възмутителни.
Как така при управлението на най-социалната партия най-спокойно се решават и нагло ни го заявяват, основавайки се на всеобщото поскъпване и буквата на закона. Този закон, който си създават те сякаш само да се обгрижват и оправдават.
Забравиха вече за какво са там – избраниците на народа! Ослепяха и оглушаха за неволите му. Приказката за стълбата е в пълна сила… Обещаваха ни предизборно по 500-800 лв. пенсии и заплати. А какво стана? За Коледа не се намериха по 5-6 лв. поне за всички пенсионери, а сега откъде има по стотици и хиляди левове? Откъде идват тези свръх пари? Ако общините и НАП са събрали в повече от високите такси, защо не ги намалят?
Подкрепям думите си с пример, лично преживени неволи. Сблъсках се с работата на общинската администрация най-вече в София. От 4 месеца не можем да извадим необходимите данъчна оценка и скица за два имота. Дадохме вече над 200 лв. такси и пътни до София и все още не сме получили важните документи – все поради грешки, като че ли някой е наредил на тези служители да грешат и то многократно. Сбъркаха малкото ми име, в Самоков сбъркаха презимето, сбъркаха квадратурата на мазе /от 6 – на 60 кв. м/ в София, а в Самоков пък – квадратурата на етаж /от 90 на 48 кв. м/. Все дребни грешки, нали! Които струват 2000 лв. в таксата за сделката. Накрая ни върнаха още веднъж, че сбъркали малкото име в разписката за таксата!
Поисках да се оплача от това невероятно бъркане. Прехвърляха ме общо пет пъти: от Районната данъчна служба – в община „Средец”; от там – в Софийската голяма община; от там – в НАП; от там – в Министерството на финансите; от там – отново в данъчната служба. Началничката я нямаше и не можах да се оплача…
Ако имаме най-накрая щастието да се сдобием с тези многократно коригирани документи, ще трябва да внесем 4000 лв. такса за замяна на жилище от 40 кв. м. Това е почти цена за имот или земя – безбожна такса!
И излиза сега, че забогателите общини ще изразходват свръхполученото за заплати на свои хора.
Обещаваха, че на първо време ще вдигнат пенсиите и ниските заплати, а сега вдигат най-високите. Явно са безчувствени и не щат да знаят за тези хора, работили години, образовани, с професии, как преживяват с по 200-300 лв. – мизерстват, гладуват, студуват… Да не говорим, че не могат да си позволят лечение, курорт или ремонт на жилище.
Сред нашите общински съветници имаше някои, отказали се от възнаграждение. Те са за пример и похвала – подобно на родолюбците от далечното минало. Но явно останалите съветници надделяха. И нашият Общински съвет реши да си повиши възнагражденията. И те наред с депутатите и останалите съветници виждат работата си не като обществена, а като средство за препитание. Несправедливо решение!
Протестирам и срещу още едно решение на Общинския съвет – да се удължи работното време до 3 ч. през нощта на нощните заведения. А къде е до него задължението да се изолират тези заведения така, че да не се чува шум навън?! Много са протестиращите и потърпевшите в града ни от такива заведения, които през лятото действат на открито, а живеещите наоколо трябва да си затварят прозорците, да се душат в горещините и да не спят по цяла нощ, въпреки че на другия ден са на работа! Отново една несправедливост към работещата и по-бедна част от населението. Другите обаче са платежоспособни и затова многото оплаквания, подплатени с десетки подписи, остават невидени и нечути. Решението е едно доказателство за това твърдение.
Протестирам и срещу 20-те заплати при пенсионирането на военнослужещи. При тази криза и недоимък този останал лукс от времето на правоимащите е крайно време да се премахне. Откъде накъде един виден учен, професор, лекар, артист, учител или минен работник ще получава едва 1000-2000 лв. при пенсиониране, а военните – 20 000 лв.! От отдавна няма война и не воюваме и те са като чиновници. С какво заслужават тази привилегия? Защо не виждат и тази неправда управляващите?!
Миналата година през февруари протестиращите свалиха властта поради високите сметки, но те бяха начислени за месец и половина. Сега се съобщава, че сегашните сметки са по-ниски, но ако видим фактурите – те са за по-къс период от време. Отново заблуда!
Да, наистина управляващите са си затворили очите и ушите и не искат да видят очевадните неща, разчитайки на робско безкрайно търпение или на мирно протестиращи. Мислят, че изборите са далече, но как ще управляват в отреденото им време след такъв цинизъм и подигравка с горкия народ…

Росица Тренкова

1 Comment

  1. Попов

    Ааа незнам госпожо Тренкова, когато ги избирахте тези не мислехте.

    “Най-социалната партия”, ХА!

    За това хората са казали – Прост народ, слаба държава.

Leave a Reply