Новини, Статии, коментари, Туризъм

Къщичка – светлик в гората

„Втора младост” – една дървена къщичка в Лаго си има име. И така е от години. Разликата е, че всяка година „комплексът” се разширява с нови къщички, навеси, пейки, маси…Там се събират хора, наши съграждани, които макар и в т. нар. трета възраст, са по-жизнени май от мнозина от младите. Разговарят, споделят спомени, хапват, пийват; често майтапи, смях и песни огласят отколешния крайградски парк.
Всичко наоколо е измайсторено наистина с мерак. До вратата на основната „база” ще те посрещнат вдъхновяващи стихове, а вътре – икони, дори импровизирано кандило, текстовете на песни – от „Назад, назад, моме Калино” до „Лажи, лажи, Вере”, та даже и фототабла с многобройни снимки от задружния живот на събиращите се тук компании.
Красиво огледало допълва „интериора”. Използвани са природните дадености, за да се оформят практични оригинални закачалки. Не липсват сол и други продукти от първа, както се казва, необходимост. За украса са използвани… ски, а дъски за сноуборд пък са се превърнали в удобни места за сядане и отмора. Отпред е огнището за чущка-пръжка, а наоколо мястото е съвсем чисто, въпреки че се посещава всеки ден от толкова много хора…
Отклонения от основната пътека водят до този пристан на човещина и веселие в забързания ни иначе и често сив делник. Тук човек усеща приятелското рамо, а за да бъде настроението „на шест”, очевидно влияе и свежата околност.
Както се пееше в онази стара песен от градския фолклор: „Ако няма умирачка, всичко туй ще е играчка!…” Но тук никой не мисли да умира. Напук на цялата лошотия, която ни залива през последните години и десетилетия, тук отвсякъде струят жизненост, ведрина.
Усеща се сякаш духът на старите самоковци – кадърни, почтени и достолепни люде, автори на пиперлии закачки и радетели на родното, неподвластни на житейските превратности.
Ех, време… Сполай ви, добри хора!

Тодор Попов

Leave a Reply