Култура, Новини

Кюстендил гостува с щампи в Самоков

Самоковци получиха чудесен подарък за Коледа, Нова година и зимните празници. В Историческия музей в града ни в края на декември бе открита изложба на Регионалния исторически музей в Кюстендил от колекцията „Възрожденски щампи”.
В залата на посетителския център – в съседство със залата с иконите /какво по-подходящо място!/ са подредени 30 щампи, чудесно оформени, сред които творби на Самоковската школа, от Троянския и Рилския манастир, от Света гора, някои печатани във Виена и Москва – едно неоценимо културно богатство. Самите щампи са главно от колекциите на проф. Васил Захариев и проф. Асен Василиев, дарени от самите учени.
Директорът на самоковския музей Веселин Хаджиангелов изтъкна голямата прилика в исторически план между двата града и дългогодишния културен обмен между двата музея.
Директорът на кюстендилския музей Валентин Дебочички заяви, че приема гостуването като висока чест, тъй като може би музеят-домакин притежава най-богатата колекция от щампи. Гостът отбеляза, че в експозицията са представени щампи от края на 18-и и първата половина на 19 век, които респектират със своята представителност и дават представа за развитието на изкуството по това време. „Задачата и на двата музея е да съхраним това богатство”, допълни Дипочички.
Присъстващите, сред които бяха зам.-кметът Сия Шехтанова и почетният гражданин на Самоков художникът Христофор Пейчев, разгледаха с интерес изложбата и получиха диплянки на кюстендилския музей за колекцията „Възрожденски щампи”.
Изложбата ще може да се види до края на януари.

Евгения Попова

Leave a Reply