Лагерът на Мальовица чества 60-годишен юбилей

Централната планинска школа на Мальовица днес носи името на алпиниста Христо Проданов – първия българин, стъпил на Еверест

Два дни неотдавна – на 15 и 16 юни, бяха посветени на 60-годишния юбилей на Централния алпийски лагер /ЦАЛ/ на Мальовица.
Построен през лятото на 1952 г. като палатков лагер до хижа “Мальовица”, на следващата година той бе преместен в дървени бараки на Меча поляна, до сегашната Планинска школа и хотел-ресторант “Мальовица”.
В заседателната зала на школата бившите служители в ЦАЛ бяха поздравени и наградени с почетни грамоти от представител на ръководството на БТС. Паметта на починалите пък бе почетена с едноминутно мълчание.
…Навремето чрез 20-дневен курс в школата участниците бяха запознавани с теорията и практиката на ски обучението, с алпийска техника, начините за преодоляване на високата планина и за борба със снежни бури и лавини. Тренираше се сваляне на пострадал от скалите, даване на първа помощ и евакуация. Курсът зиме и лете завършваше с 4-дневен поход. Участниците бяха изложени на капризите на времето, но душите им се изпълваха с красотите на Рила, особено когато се минаваше по обичайния маршрут до Рилския манастир.
През школата на Мальовица преминаха стотици студенти от Медицинската академия в София, от Пловдив /Спортното училище “Васил Левски”/, от поделения на Гранични войски и представители на много други организации. В тогавашните години на необуздана младост всеки искаше да изпъкне с нещо – говор, песен, хумореска, някакъв „подвиг”…
След официалната част на сегашното тържество, в свободното време, започна „разпознаването”, т. е. идентифицирането на образите на колегите, с обичайното за някои: „Ти кой беше?!…” Времето си бе дало своето отражение върху походката, осанката, лицето, но имаше и ветерани с „мумифицирани лица”, които приемаха като комплимент, когато чуеха за себе си: „Та ти не си мръднал!…”
В задушевна атмосфера премина другарската вечеря, изпълнена с много планинарски песни, украсена с още запазените гласове на бившите „йодлеристи” на хор „Планинарска песен” в съпровод на акордеон. Имаше, разбира се, и много спомени…
От Самоков в честването на юбилея участваха Георги Гечев, Младен Катранджиев, Венцеслав Недялков, Станка Димитрова Паева и моя милост.

Д-р Христо Веждаров
бивш лекар, преподавател, инструктор по алпинизъм в ЦАЛ и заслужил деятел на БТС

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*