Лаго – добротата срещу злосторничеството

За кой ли път в Лаго тези дни станахме свидетели на добрини, сътворени от човешки ръце и на необясними действия на злосторници, които чупят, развалят и дори палят стореното.
В събота край новооткрития през миналото лято параклис „Св. Георги” неизвестни са изгорили около половин кубик дъски, приготвени за ново строителство в района, опитали са се да бутнат кюнеца-комин на една от постройките, счупили са кофа, чайник, посегнали са и на печката в една от къщичките наоколо.
Не е ясно кой върши тези набези и кому пречи направеното с толкова труд за благото на всички излетници в крайградския парк. Във всеки случай необясними и абсурдни са тези посегателства, извършени за пореден път. Възрастните хора, които са съградили тук, дето се казва, с двете си ръце, своеобразен комплекс, се надяват, че органите на реда ще открият злосторниците и ще помогнат тези злонамерени прояви да бъдат пресечени.
Който не е отишъл, нека да иде да види какво са съградили на това място, около новия параклис, тези наши неостаряващи съграждани по на 70, 80 и повече години. То са къщички, то са навеси, пейки, масички… С варосани камъни са оградени на много места цветни кътове. Прокарана е чешма. Сега се подготвя съоръжението, на което ще се сварят, по думите на неостаряващите строители, пет казана курбан за първия гергьовденски празник на параклиса след по-малко от месец.
Когато в дъждовния ден на 10 април представител на редакцията посети мястото, видя как няколко възрастни мъже /един от които на 84 години/ копаят в района дупки за залесяване…
Неволно сваляш шапка пред тези неуморими сърцати хора, които въпреки всички несгоди, години, лошо време и нелепи противодействия продължават своето благородно дело.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*