Култура, Новини

Лазаровден се превърна в истински празник за Райово

Жителите на Райово бяха приятно изненадани от Марийка Шаламанова, Екатерина Славкова, Никола Станков и чаровните лазарки Рая Керефейна, Елеонора Шехтова и Розита Драганова навръх Лазаровден. Студеното време не попречи на ентусиастите да обиколят надлъж и нашир селото. Така една позабравена традиция се възроди.
С пъстри премени лазарките тръгнаха по къщите. Денят преливаше от песни, хора и хубост. Стопаните посрещаха с усмивка гостите, даруваха ги – както повелява традицията – с желязна паричка – за здраве, и с яйца – символ на живота, на вечното обновление, а някои ги гощаваха и с вкусни питки.
В шествието участваше и конят Бурман, който придвижваше лазарките с файтона си, грижливо украсен от стопанина Кольо с чимшир. Във всеки дом се изпълняваваше автентична песен, придружена с пожелания за здраве и плодородие, още повече, че според народните вярвания Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите.
Лазарките дадоха добър пример на младите как се съхраняват традициите, дошли от вековете, предавани от баба на внуче като клетвена изповед на поколенията и безценно богатство на народа ни.Този ден в Райово бе наистина весел и цветен. Местни жители споделиха, че още отсега ще очакват лазарките да ги посетят и догодина.

Leave a Reply