Легенда за Чакъра

По турско време имало показни борби по селата. В бившето село Шишманово /с тогавашно име Чамурлия/ борбите ставали на мегдана. Земята край селото била много плодородна и наоколо се заселили доста турци. Българите били по-малко. Те работели ангария /безплатно/ на турските богаташи.
…Настъпила есен и работата по полето намаляла. Започнали да се правят събори, да се изявяват музиканти, игроорци и, разбира се, младежи-борци. Все турците побеждавали в тези борби. Защото ако някой българин станел победител, имало опасност да бъде убит или посечен с ятаган.
Въпреки това един смел българин решил да се изяви като борец и отишъл на мегдана в Чамурлия. Излязъл със силен турски пехливанин на борба. Нашенецът победил турчина. Засрамени и обидени, турците решили да убият българина, но той, като знаел, че на момента го чака ятаган, побързал да се укрие сред народа, в тълпата, а след това по околните села.
След време се разбрало, че това е Чакър от Самоков, родом от близкото село Продановци. Не могъл Чакъра да търпи безчинствата на поробителите, събрал дружина смелчаци – около 15 души, и започнал да защитава българите от ангария и зулуми. Прочул се Чакър войвода из Самоковско и Ихтиманско, а и по други места. И днес, век и половина след неговата смърт, славата му още се носи…

Йорданка Стойчева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*