Летци се обучаваха на оцеляване след принудително кацане

Във военно формирование 42130 – Боровец приключи третият курс по оцеляване на летателен състав от Военновъздушните сили на Република България. Бяха създадени ситуации за спасяване след катапултиране или принудително кацане в планински район.
От 30 май до 2 юни участниците се обучаваха от инструктори-професионалисти за усвояване на различни умения за адекватно поведение при оцеляване. В осигуряването на курса се включи личният състав на военно формирование 42130 – Боровец с активното участие на началника на формированието майор Димитров.
Районът на Боровец дава възможност за преходи през горист и пресечен терен и прикрито придвижване. Летателният състав се обучи в оказване на първа медицинска помощ, ориентиране в непозната местност със и без използване на карта в бойни условия. Бяха тренирани въпросите за изработване на носилки, построяване на видове заслони, разпалване на огън и осигуряване на прехрана.
Евакуацията на „оцелелите” се извърши с военен хеликоптер на ВВС от необорудвана площадка в планински район, в м. Бяла поляна.
В края на курса бе проведен теоретичен и практически изпит, след което „оцелелите” получиха сертификат. За всички участници бяха осигурени тениски, които символизираха участието им в курса и знака на „SURVIVOR”.

Бонка Димитрова
психолог- инструктор

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*