Новини, Политика

Лидерът на ПП „Възраждане” Костадин Костадинов гостува в Самоков

В Самоков на 3 декември бе на посещение Костадин Костадинов, председател на партия „Възраждане”, която на последните парламентарни избори спечели малко над 1 % от вота на българите, а получената субсидия дарява главно за двойки с репродуктивни затруднения. На срещата в заведението „Бонита” присъстваха Иво Русчев и самоковецът Александър Арангелов, който отговаря за структурите на партията в Софийска област.
„В последните години се засилва пропагандата, че управлението няма алтернатива, страната се стопява, няма варианти за развитие, от нас нищо не зависи и пр. А помните ли, в началото на т. нар. демократични промени как се обясняваше, че разликата между новото и старото време е, че сега всичко ще зависи от нас и ще можем сами да определяме съдбините си”, запита Костадинов. Той изрази виждането си, че нихилистичното мислене е наложено, за да се демотивират хората, от което печели статуквото.
„Всъщност алтернатива има в наше лице и ние смятаме, че има правилни пътища пред България”, категоричен бе политикът, който е и общински съветник във Варна. Според него се води целенасочен процес срещу България, който се развива по еднакъв начин независимо кои партии са във властта – леви, десни, центристи, монархисти, националисти и пр. Той подкрепи думите си с конкретни примери за краха на образованието, здравеопазването, енергетиката, икономиката, военната индустрия…
Решил да учреди партията след като прочел какво пише в учебника на неговия син по „Човек и общество” – предметът, наследил „Родинознание”-то. Обяснението, което получил от бившия зам.-министър Диян Стаматов в предаване по бТВ, го възмутило: думата „родинознание” била архаична, старомодна и децата не я разбирали. Тогава Костадинов написал учебник по „Родинознание”, който се разпространява безплатно и претърпява четири преиздавания, а над 500 хил. души го изтеглят от блога му в интернет.
Със съмишленици се събират и основават „Възраждане” в първата българска столица Плиска на Видовден /15 юни/ 2014 г. „Решихме, че спасението на давещия се е в в ръцете на самия давещ се. Не може да се разчита само на бунтовни статуси във фейсбук. За да спечелим хората трябва да правим това, което казваме, и да казваме това, което мислим. Навремето в казармата ни учеха, че ако искаш да управляваш, трябва да си готов да служиш на отечеството”, коментира Костадинов. Той добави, че наред с другите задачи казармата има и възпитателна функция и добави: „Държавата обаче реши въпроса на принципа: боли ме пръста – ще си отрежа ръката”.
Най-близката цел пред партията е да премине 4-процентовата бариера, за да влезе в Народното събрание, да стане фактор и да се наруши медийното ембарго на „Възраждане”. Гостът бе категоричен, че няма да се коалира с друга партия и заяви, че т. нар. патриотични партии са превърнали патриотизма в мръсна дума.
„Искаме България да е независима държава и българите сами да решаваме кой да ни бъде съюзник и партньор, с кого да търгуваме и с кого – не”, сподели вижданията си гостът. Той препоръча да се разгледа управленската програма на партията, която е качена на интернет сайта на „Възраждане”. Сред основните акценти в нея са премахване на ДДС върху лекарствата, книгите и храните от т. нар. малка потребителска кошница /хляб, брашно, ориз, мляко, сирене, масло, месо, сол, захар и пр./. „Така ще повдигнем покупателната способност на хората, без да си мръднем пръста”, изтъкна партийният лидер и посочи подобни примери от други европейски държави – Англия, Дания, Холандия.
Присъстващите зададоха много въпроси, от отговорите на които стана ясно, че в листата няма бивши агенти на Държавна сигурност, партията се самофинансира, а самия Костадинов е имал възможности да участва в управлението на страната, но е отказал, тъй като от „Възраждане” искат да управляват самостоятелно.
Стана дума и за черната демографска статистика. „Първото преброяване в страната е извършено през 1881 г. и обхваща само територията на Княжество България, в която са живели около 2 млн. души. Новородените тогава бебета са 65 000, а през 2017 г., вече в обединена България и с население от над 7 млн. души, са родени 57 000 бебета”, многозначително завърши Костадинов.
Очертава се скоро да бъде учредена и местна структура на „Възраждане”.

Делян Василев

Leave a Reply