Новини, Шарен свят

“Лидл” зариби Искъра с още 15 хиляди балкански пъстърви

15 хил. млади пъстърви заплуваха в събота, на 24 юни, в р. Искър в рамките на кампанията “Дай шанс на Балканката”. Инициативата бе на „Лидл България”. Компанията вече пета година продължава по този начин финансирането на борбата за опазване на околната среда. От 2013 г. досега в реките на страната са пуснати чрез тази акция 300 хил. балкански пъстърви.
На 24 юни общо 15 екипа със съответни отговорници участваха в зарибяването на Искъра, което бе извършено на различни места от района на сливането на Бели Искър и Черни Искър над Самоков до околностите на Панчарево, включително в Лаго, в рамките на града – край новия крайречен парк, при Злокучане и др.
Както поясни Борислав Георгиев, инспектор по риболовния контрол при Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, малките рибки са закупени от пъстървовото стопанство „Тошков чарк” в Родопите.
Начинанието се осъществи с подкрепата на сдружение „Балканка” и с участието на самоковски риболовци /над 400 са легитимните риболовци в града и района/ и младежи. „Да върнем живота в реките”, пишеше на фланелките на някои от тях. Преди да се започне същинската работа бе направен инструктаж за безопасност. Участниците в акцията получиха и подкрепителни пакети.
Седмица по-рано Искърът бе зарибен също с 15 хил. малки пъстърви, като средства тогава отпуснаха Общината и Ловно-рибарското сдружение в Самоков. Пъстървовото стопанство „Чудните мостове” пък направи и дарение.

Leave a Reply