„Литературна дъга“ изгря над Самоков

Алманах под надслов „Литературна дъга“ се появи на бял свят преди броени дни. В своеобразния сборник са включени творби на десетки писатели и поети от миналото и съвременността на нашия край.
Както посочва в предговора Васил Лазаров, един от основателите и пръв председател на Сдружението на писателите в Самоков, в първата част на книгата са поместени произведения на автори, творили в близкото и далечното минало и оставили след себе си ценни и забележителни творби. Сред тях са Паисий Хилендарски, Константин Фотинов, Христо Максимов, Евгения Марс, Слава Щиплиева, Иван Йончев, Славчо Ангелов, Асен Христофоров.
Във втория раздел пък са включени съвременни творци, част от които не са членове на местното писателско сдружение; някои вече отишли си от този свят, но оставили диря с творчеството си. Дадени са кратки биографични сведения и снимки на самите автори, както и едни от най-добрите им разкази, стихотворения, откъси от романи и повести, есета, фейлетони, пътеписи, интервюта, изследвания.
По различни причини малка част от самоковските литературни творци отсъстват, но като цяло алманахът дава представа за литературния живот в един от големите градове на Югозапада.
Съставители на сборника са Васил Лазаров, членът на Съюза на българските писатели Иван Ненов и председателят на Сдружението на писателите в града ни Христо Христов. Графичното оформление е дело на Надка Вардарова. Изданието е финансирано от Община Самоков.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*