Култура, Новини, Статии, коментари

Лични моми от Белчин бяха певици в ансамбъла “Филип Кутев”

Белчин – център

През детските си години като пастир на кравите /с които оряхме, прибирахме зърното, сеното, докарвахме дърва за огрев и хапвахме от тях мляко/, като помощник, макар и малък – при коситба и жътва, както и по време на окопаване слушах народните песни на моми от селото.
Особено впечатление ми правеха сестрите Вела, Славка и Милка Тодорови Узунови. Лични, гиздави, с най-хубава премяна на хорото. На полето те пееха така, че познавачите възкликваха: „Това са щерките на Тодор и Сужа. Други като тях не могат. Най-добри са!”
Тогава вероятно ги е слушал и проф. Васил Стоин, за да ги запише с текст и музика в сборника с народни песни от Самоков и Самоковско. Учителствал Стоин в Долна баня, обикалял околните села с бележник и цигулка и записвал талантливи изпълнители.
И други лични моми и невести в Белчин – на хорото в центъра на селото и при кърската работа, изпълняваха народни песни, научени от майките и свекървите си. Някои от тези певици сочеха за пример и похвала.
Нашата внушителна група белчински ученици в самоковската гимназия запя народни песни на читалищната сцена. Читалищните деятели призоваха народни певици да се изявят на събора в Копривщица. Най-талантливите – Марийка Стоянова Балабанова, Анка Пенева Балабанова, Надежда Андонова Копаранова, бяха приети в Ансамбъла за народни песни и танци „Филип Кутев”.
Ние, учениците гимназисти, запяхме хорово под ръководството на Ангел поп Димитров Бучов. Той беше учил в „Иван Рилски”, а завърши с отличие „Константин Фотинов”. С него са ни първите стъпки на изяви под читалищната стряха – в театрото, за представяне на художествено слово…
Читалището в Белчин е вече на 103 години – основано е на 8 февруари 1909 г. Инициатор е учителят Георги Чангъров. Делото му продължават семейството учители Александър и Елена Стефанови – самоковци, колегата им белчинец Стоилко Бранков. След тях все на обществени начала работиха и работят Димитър Копаранов, Борис Узунов, Любен Янкулов, Димитър Божилов, Димитър Цветков и др.
Така читалище „Светлина” свети понякога по-силно, друг пък по-слабо, но не гасне. То и сега заема значителна част от голяма сграда със салон, библиотека, читалня. Местните хора тук се подготвят за нови изяви в родината, а и в чужбина.

Борис Узунов

Leave a Reply