Други, Новини, Спорт, Футбол

Лия Ангелова игра с националния отбор до 17 г. на европейското първенство по футбол

Снимка: www.sportal.bg

Самоковката Лия Ангелова и съотборничките й в националния тим за девойки до 17 г. пренаписаха историята с първото участие на наш състав на европейско първенство. Това стана по време на форума, на който страната ни е домакин от 5 до 17 май в Добрич, Албена и Каварна.
България попадна в група с действащия европейски шампион Испания, както и с тимовете на Дания и Португалия.
Именно с представителките от Иберийския полуостров бе дебютният мач на младите „лъвици” на шампионата. Над 3000 зрители се стекоха на ст. „Дружба” в Добрич, за да надъхат момичетата на треньора Троян Радулов. Те се отблагодариха за подкрепата с достойна игра, макар да загубиха с 1:3. Целият отбор на България изпита неистова радост при попадението на Здравка Парапунова за временното 1:2 в края на първата част.
Впоследствие българките отстъпиха с 0:3 на Испания, както и с 0:2 на Дания.
И в трите срещи от резервната скамейка в игра се появи Лия Ангелова, която влезе в ролята на дясно крило.
„Всички изпитахме уникални емоции и се раздадохме до краен предел. Чувстваме се горди, че притеснихме някои от най-добрите отбори в Европа”, заяви Лия за „Приятел”. Тя поясни, че отборът ни е изповядвал по-затворена тактика и е разчитал предимно на контраатаки. Специалистите пък оцениха като положително представянето на състава, който бе подсилен в последния момент и от живеещата в САЩ Вивиан Бесет.
В първенството участваха 8-те най-добри отбори при 17-годишните в Европа, а титлата на 17 май в Албена ще си оспорват Германия и Холандия.
Преди месец Ангелова стана част и от друго историческо постижение – участието в елитния квалификационен кръг за европейско първенство при девойките до 19 г. в Холандия. И там обаче България записа три загуби – 0:6 от домакините и от Исландия, както и 0:1 от Русия.
Десетокласничката в ПГ „Константин Фотинов” е футболист на тима на НСА „Васил Левски”, който вече си осигури титлата във вътрешния шампионат. В края на май Лия ще участва и с девойките на Спортната академия до 17 г. във финалите на републиканското първенство.

Делян Василев

Leave a Reply