Лия Ангелова стана част от исторически успех на националния отбор по футбол за девойки до 19 години

Женският футбол в България бележи възход през последните години. Поредно доказателство за това е класирането на националния отбор за девойки до 19 г. за елитния кръг на квалификациите за европейското първенство през 2019 г. Това се случва за първи път в историята!
От 1 до 7 октомври в Албена и Балчик страната ни бе домакин на група от предварителните квалификации и се изправи срещу отборите на Италия, Португалия и Румъния. Част от нашия тим бе едва 15-годишната самоковка Лия Ангелова. Къдрокоската дори започна първия мач срещу Италия в титулярния състав. Въпреки задружната и по-прибрана игра, индивидуални неточности костваха загубата на състава ни с 0:4.
Още в следващия двубой обаче младите „лъвици” показаха истинското си лице и успяха да направят частичен обрат от 0:2 до 2:2 срещу силния отбор на Португалия. Гостите подходиха с прекалено самочувствие и това им изигра лоша шега, а накрая дори можеха и да бъдат победени. Голяма роля за позитивния резултат изигра самата Лия Ангелова, която се оказа скритият коз на наставничката Силвия Радойска. Самоковката влезе в игра от резервната скамейка при 1:2 и асистира за изравнителното попадение. Тя пое топката в средата на терена, преодоля съпротивата на съперничка и изведе зад защитата на португалките Ебру Дормушали, която отбеляза своя втори гол в мача.
В решителния сблъсък с Румъния българките атакуваха по-често и стигнаха до безценен успех с 1:0 след попадение на Ивана Найденова в продължението на първото полувреме.
Така националките завършиха на трето място в групата с актив от 4 точки, но с по-лоша голова разлика от Португалия. Тъкмо обаче, когато всички положени усилия са изглеждали безрезултатни, дошла страхотната новина, че България продължава напред като един от най-добрите трети отбори в предварителните квалификации.
„Хотелът ни направо гръмна при научаването на новината! Всички бяхме много радостни, проляха се и сълзи от щастие”, разкри за „Приятел” Лия. Тя уточни, че елитният кръг от квалификациите за Евро 2019 ще се състои през април догодина в Испания или Франция, като все още не е ясно кои ще бъдат съперниците на България.


„Чувството да облечеш националната фланелка, да се бориш за родината си и да знаеш, че това дава резултат, е уникално! За кратко ние се превърнахме в едно голямо семейство и прекарвахме повечето време заедно”, сподели подробности от кухнята младата самоковска звезда.
Ангелова е част от женския отбор на НСА във вътрешното първенство на страната ни и бе използвана като резерва в първите два мача на шампионките – при победите с 5:1 над „Спортика” в Благоевград и с 5:0 в София над пловдивския „Пълдин”. На нашето момиче му предстои да участва в края на октомври и в зонален турнир с девойките на тима.
Лия Ангелова е ученичка в 10 клас на ПГ „Константин Фотинов” и лавира успешно между ученето и тренировките в София.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*