Култура, Новини

„Лунни лъчи” огряха СКАТ

Телевизия СКАТ ще излъчи повторение на концерта на „Лунни лъчи” на 2 юли, вторник, от 16 ч.

На връх Петровден – празник, на който се раздават ябълки – „петровки” за здраве, щастие, благоденствие и дълголетие, група самоковци влизаме в студиото на телевизия СКАТ. Самата Бони Милчева – една красива, истинска дама, ни посреща, за да включи в предаването си „Ако зажалиш…” вокално-инструменталната група „Лунни лъчи” при читалище-паметник „Отец Паисий”.
Още от вратата Бони казва: „Смятам, че това ще бъде най-хубавото предаване!” Групата има щастието и шанса да бъде тук точно навреме – водещата има рожден ден, а нейното предаване – 10-годишен юбилей. „Лунни лъчи” също наскоро честваха 10-годишнина…
Преди да започне концертът четиримата музиканти – Цветан Ангелов /китара и ръководител на състава/, Стоян Пашов и Георги Чапкънски /мандолини/ и Георги Машов /акордеон/, и колегите им – певицата Ирина Атанасова и Благовест Ангелов /вокал и тромпет/ поднасят сърдечни поздрави и голям букет на Бони.
„Гордея се, че толкова години пея и водя това предаване. Песента ме прави щастлива и млада. Напомня ми за романтиката, доставя ми наслада, с нея забравям грижи и неприятности. Музиката топли сърцето и душата. С хубавите песни човек се отпуска и се наслаждава на красивите моменти. Ние тук и сега ще направим миговете чудесни с нашата музика и със старите песни”, сподели съкровено Бони.
Тя даде началото с една своя песен с малко иначе тъжното заглавие „Есен”. Може есента да е дошла в нашите години, но ние няма да й се даваме, нали?
После „Лунни лъчи” показаха, че не напразно са в студиото.
Групата е създадена през 2002 г. в читалището и започва с репертоар от стари градски песни и българска естрада. От фестивалите във Варна, Стара Загора, Петрич, Кюстендил, Хасково и други градове винаги с награди се прибират музикантите и певците в Самоков. От ден на ден стават по-добри, пеят и свирят като професионалисти.
Пеят и свирят и сега, в студиото. „Две чудни звезди, две сини очи”, „Минаха години”, „Младост, младост…” и още песни – от хубави – по-хубави! Изпълняват ги така, че Бони е просто възхитена, а и приятните обаждания по телефона не спират. Слушатели и зрители споделят колко хубаво е предаването и че групата се представя достойно.
„Такъв състав много рядко се случва да идва в нашето студио – не мога да не се включа във вашето изпълнение”, развълнувана е Бони. И тя изпява заедно с „Лунни лъчи” последната им песен. Накрая получава статуетката „Танцуваща двойка” и специално приветствие с нейни снимки и стихотворение. Стауетката допълва малкото грамофонче и от този момент става редовен „реквизит” на масата на водещата Бони.
…Разделяме се с малко тъга, но и с обещанието на Бони Милчева да дойде в Самоков и да направи съвместен концерт с „Лунни лъчи” и с „Дилижанс”. Тази група също в скоро време ще гостува в СКАТ…

Димитрина Божилова

Leave a Reply