Култура, Новини, Статии, коментари

„Лунни лъчи” почетоха с концерт век от рождението на Асен Попвасилев

Стогодишнината от рождението на известния самоковски музикант и културен деятел Асен Попвасилев бе чествана затрогващо – с концерт в негова памет в читалище-паметник „Отец Паисий” на 14 юни. Инициатор и организатор бе вокално-инструменталният състав „Лунни лъчи”, в който свирят някогашни ученици на незабравимия бай Асен.
Прожектиран бе документален филм за видния музикален педагог и душевно богат човек. С внимание бе посрещнат и прочетеният разказ на сина Любен Василев за живота и дейността на баща му. Тук бяха и внуците на Попвасилев – Теодора и Асен. Познатият образ на бай Асен с прикрепена отдолу мандолина пък ни гледаше от големия портрет на сцената.
Групата в състав: Цветан Ангелов – китара, ръководител, инж. Георги Чапкънски и Стоян Пашов – мандолина, Георги Машов – акордеон, Благовест Ангелов – вокал и тромпет и Ирина Атанасова – вокал, зарадва стотиците слушатели и зрители в пълната зала с популярни наши и чуждестранни мелодии, много от които изпълнявани на времето под диригентската палка на Попвасилев. Изпълненията бяха многократно възнаграждавани с овации и възгласи „Браво!”. Кошница с цветя от „Самел-90” АД беше също признание за състава и читалището.
Ирена Рогачева и Мариян Минчев пък показаха, че расте и талантливо младо музикално попълнение.
В ролята на водещи се изявиха Любослава Кьосева и Николай Войнов.

х х х

Асен Попвасилев Георгиев е роден на 2 февруари 1913 г. в Пазарджик. Баща му – свещеник, е убит при неизяснени обстоятелства през размирната 1923 г. Едва 10-годишен Асен остава полусирак, трето момче от общо четирима братя и една сестра. Истински стоицизъм проявява майката Тодора, за да изгледа наследниците си. Асен завършва средно образование в Самоков, където е приятел със Славчо Ангелов, Любчо Баръмов и други млади даровити културни деятели и любимци на младежта. Става учител в Родопите, а по-късно се завръща в Самоков. През 1940 г. свири първа цигулка в създадения камерен оркестър към читалището.
След 1944 г. се изявява преди всичко като ръководител на оркестри за популярна музика. Преподава и музика в самоковски учебни заведения. Сформира оркестър към ТПК „Михаил Дашин”, по-късно – към Профсъюзния дом на културата и към читалище-паметник „Отец Паисий”. В паметта на средното и по-старите поколения от града ни остава като дългогодишен ръководител на прекрасния мандолинен оркестър.
Асен Попвасилев е не само отличен музикант, но и великолепен педагог, възпитател, организатор. В продължение на повече от половин век неговата дейност оставя силен отпечатък върху културния живот в нашия град и региона. Не случайно Попвасилев е удостоен с високото звание „Герой на социалистическия труд”, с орден „Кирил и Методий”, а броени месеци преди да почине, през пролетта на 1996 г., е избран и за почетен гражданин на Самоков.

Тодор Попов

Николай Войнов и Любослава Ярловска

Leave a Reply