Любовни катинарчета – вече и в Крайречната зона на Самоков

Навръх Деня на влюбените 14 февруари в горната част на Крайречната зона в Самоков бе открита декоративна метална арт конструкция с форма на сърца. Тук желаещите могат да окачат персонализирани катинарчета, вричайки се в своята любов.
„Любовният катинар е своеобразен акт на посвещение, който символизира свързване завинаги. В основата на популярния ритуал е древно суеверие, според което може да опазите любовта си от недоброжелатели, ако окичите катинар с инициалите си на подобно място. Ключът се хвърля във водата, за да не може никой да отключи любовта ви”, изтъкнаха водещите Лина Гаврилова и Яна Филипова от ОУ „Христо Максимов”.
Момичетата поясниха, че може да се сложи катинар с инициали, дата или послание в деня на съответния годеж, сватба, годишнина или друго важно житейско събитие. Този акт може да означава „обичам теб”, „бяхме тук”, „искам теб завинаги”, „пожелавам си с теб да…” и пр.., и пр. Посвещението обаче може да бъде не само към любовната половинка, но и в по-широк смисъл да е обърнато към род и родина, родно място и др.
На много места по света – Париж, Флоренция, Рим, Москва, Дъблин и т. н., хиляди катинари висят заключени по мостове, огради, порти, решетки, стълбове, красиви конструкции. Всички те са израз на стремежа на хората към онова свързващо и обединяващо ни чувство – любовта.
Красивата конструкция на стената на Искъра вече има и своите първи посетители. Присъстващите окичиха свои катинари на конструкцията с пожелание да съхранят най-чистите и неподправени чувства в сърцата си и винаги да помнят, че любовта е не друго, а… второто слънце на света.
Начинанието бе осъществено по идея на Общината.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*