Любовта и семейните ценности устояват във времето

Празнуващите своята златна сватба по традиция от няколко години я отбелязват и заедно на специална церемония, организирана от Община Самоков. В Деня на християнското семейство – 21 ноември, посрещнати от кмета, с благословия от архиерейския наместник в Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев и с подновяване на брачните клетви, двойките отбелязват своя златен юбилей.
Тази година заради извънредната епидемична обстановка и рисковата възрастова група на юбилярите е взето решение поздравите да бъдат отправени по пощата. Дни преди 21 ноември кметът на община Самоков Владимир Георгиев е изпратил поздравителни адреси до всички двойки, които през 2020 година честват своята златна сватба.
„В навечерието на прекрасния християнски празник  – 21 ноември – Ден на християнското семейство и на православната младеж, приемете моите най-сърдечни поздрави по случай 50-годишния юбилей на вашия съвместен живот… Петдесет години съвместен живот, в празник и делник,  в  радости и неволи, но винаги заедно, винаги един до друг. Това вдъхва вяра, че любовта и семейните ценности не само съществуват, но и устояват във времето. Такъв пример ни е нужен, за да вярваме в стойността на брака и брачните клетви” – се казва в поздравителния адрес.

х х х

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. Това е един от 12-те велики християнски празници, еднакво отбелязвани и от православието, и от католицизма.
Според църковния ни календар празникът попада в периода на коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.
Според православната традиция на този ден е въведена в храма от своите родители 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка. Затова се счита, че на този ден цялото семейство трябва да влезе в храма и да отдаде почит на всички християнски добродетели.
С решение на Светия Синод от 1929 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.
Според народните поверия на този празник българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото сухо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*