Любомир Малинов празнува юбилей с приятели и почитатели

Неочаквано някак режисьорът Любомир Малинов навърши на 16 май 80 години. Юбилеят стана повод за две вълнуващи срещи с именития ни съгражданин.
На самия ден празника на Малинов споделиха десетки негови приятели в заведение на открито. Те изненадаха юбиляря с току-що излязла, посветена на него книга под надслов „С обич“, с красива торта, разноцветни балони и многобройни топли пожелания за здраве и нови сполуки в бъдните дни и години.
Трогнат, Любчо Малинов благодари от сърце, почерпи събралите се и раздаде автографи на всички желаещи.
От своя страна присъстващите приятели и почитатели оставиха с удоволствие и признание своите пожелания и подписи върху екземпляр от книгата. Изразено бе мнение, че Любомир Малинов заслужава да бъде избран за почетен гражданин на Самоков. Неусетно изминаха, в разговори за изкуството и приятелството, повече от два часа.
В понеделник, на 18 май, на среща в сградата на Общината, пък лично кметът Владимир Георгиев поздрави Малинов. Георгиев благодари от сърце на известния творец за неговата дългогодишна плодотворна дейност в сферата на културния живот и особено в театъра, и го зарадва с луксозното издание „От Чамкория до Боровец“ и с красив букет.
„Г-н Малинов е режисьор със свой поглед и уникален стил, който го прави различим в цялото му творчество. Изключително ерудиран и мъдър, винаги отстояващ позициите си, със свое собствено мнение и принципност, които будят уважение“, посочи Георгиев.
Кметът пожела на изтъкнатия самоковски интелектуалец да бъде все така жизнен и да не спира да вярва в силата на изкуството, още дълги години да обогатява театъра в Самоков и да радва хората със стойностни продукции.
Л. Малинов изрази признание за проявеното към него внимание и сподели много интересни и поучителни мисли за ролята на културата и специално на театъра в живота, включително в управлението на обществото – както в миналото, така и в днешния ден. Шекспир е много актуален и сега, категоричен бе режисьорът.
Юбилярят даде и автограф на кмета Георгиев върху новоизлязлата книга „С обич“.
В срещата участва и зам.-кметът Люба Кленова.

х х х

Книгата под надслов „С обич“ и с подзаглавие „Любомир Малинов – режисьор, литератор, духовен учител, приятел“ е посветена на юбилея на видния ни съгражданин.
Върху 120 страници са разположени публикации на известния режисьор и публицист, както и интервюта с него, отзиви за негови постановки, спомени и поздравления от приятели – актьори, културни деятели.
Библиография, предоставена от Мирослава Мирчева, и много цветни снимки допълват представата за твореца, с когото Самоков истински може да се гордее.
„Любо, тази книжка е признанието на всички нас – твоите приятели! Благодарни сме, че те има, че сподели живота си с нас! Благодарим ти за всичко! Бъди благословен“ – това е финалът на „С обич“.
Съставители на книгата са Зинаида Хаджимитова, Людмила Цветкова и Надка Вардарова. „С обич“ е дело на издателска къща „Приятел“.   

х х х 

Роден през 1940 г., Любомир Малинов е живата история на читалищното театрално дело в Самоков през втората половина на миналия век и до наши дни. Завършил университет и академия – СУ „Св. Климент Охридски“ и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, той в началото е учител в родния си град, а по-късно режисьор. Дълги години работи в Добричкия драматичен театър, където поставя около 40 пиеси. Междувременно продължава работата си в Самоков.
Носител е на национални награди за режисура и на златния почетен знак на Община Самоков. Има значим принос за израстването на плеада самоковски актьори, някои от които свързват и професионално своя житейски път със сцената. Той е и режисьор, и артист, и ценител на изкуството, и публицист. Човек с ярка индивидуалност, с висок интелект и силен характер, изключително скромен, до болка откровен, Малинов остава докрай верен на родния си град. При него традиции и новаторство вървят ръка за ръка, за да сътворят едно изкуство, неподвластно на времето, зовящо нашата съвест като проявление и еманация на живота.   

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*