Баскетбол, Новини, Спорт

Людмил Хаджисотиров: “Нямаше как да подновим НБЛ, идеята за съвместна лига със Северна Македония е добра”

Старши треньорът на БК “Рилски спортист” Людмил Хаджисотиров-Удо се включи с интересен разговор в проекта на Българско баскетболно общество, Баскетбол ТВ и “Двоен дрибъл”. Там специалистът, който е начело на самоковския тим почти 4 години, говори по различни теми – пандемията от коронавирус, евентуалното създаване на лига между България и Северна Македония, за чужденците в родното първенство и др.

За пандемията

“Колкото и да имах желание, трудно щеше да се поднови Националната баскетболна лига. Неизвестните в уравнението предизвикаха страх и паника у много хора. Дори и по време на войната не са се прекъсвали вътрешните шампионати. Но сега рецесията е голяма и не знам как ще се развият нещата. Ще кажа само, че след 2 месеца почивка да се подготвиш за три седмици не е нормално. Имахме нужда от поне пет седмици. Иначе си мисля, че страната ни бе единствената в Европа, която прие да се зачете някакво класиране от миналата година. Решение, което се прие само и само “Балкан” да не са първи накрая”.

За евентуалната лига между България и Северна Македония

“Идеята за лига между България и Македония е добра, а с гръцките ПАОК и “Арис“ проектът би бил още по-силен. С два мача на седмица се трупа и опит, така състезателите ще израстват неминуемо. Това е добро международно състезание, реален вариант, защото и се пътува на близки разстояния – в региона. Сега, както виждате, отпадат и някои ограничения между страните на Балканите, така че ето още един коз идеята на президента на БФБ Георги Глушков за сборна лига да се превърне в реалност.“

“За” или “против” чужденците

“С по-малко чужденци ще се отвори голяма разлика между водещите отбори и останалите. Всички искаме българските играчи да израстват, но това трябва да става по опреден план. Специално за развитието на младите играчи, повечето се развиват в отбори по-назад в класирането, поне в Европа е такова положението. Даването на шанс не трябва да става по изкуствен начин. В момента сме на границата”.

За обучението и развитието на треньорите

“Фокусът трябва да бъде върху обучението и развитието на треньорите на първо място, за да могат те да развиват играчите.
Нашата Треньорска комисия организираше семинари, които даваха реална възможност за жив контакт между треньорите, лекторите, създаването на връзки. Идеята на посещаването на курса на ФИБА за треньори имаше за цел да създаде унифицирана система, движехме се в правилната посока. Имаше голям потенциал и можеше да се промени нещо в България.
Все пак важно е да имаш позиция и достойнство, така винаги се намира общ език”.

Leave a Reply