Здраве, Новини

Лятна „поредушка” тръшна на легло мнозина

Своеобразна лятна „поредушка” тръшна тези дни много хора в Самоков и района. Симптомите са гадене, повръщане, диария, коремни болки, температура, обща отпадналост.
Част от болните са настанени в „МБАЛ-Самоков”, други – в УМБАЛ „Св. Анна” /бившата Окръжна болница/ в София; някои се преглеждат при джипитата, а трети пък изобщо не търсят лекарска помощ, като разчитат на беглите си познания по медицина и на времето, тъй като в повечето случаи болките отшумяват за един-два-три дни.
С подобни симптоми са и възрастни, и млади хора, и най-вече деца.
Отначало заболяването е било характерно за Седми квартал, но по-късно се разпростира и в целия град и района.
В близките дни, когато излязат резултатите от направените изследвания, ще има яснота за произхода на заболяването, заявиха от Районната здравна инспекция. По повод на твърденията, че е заразена водата и оттам идват и заболяванията, представители на медицинските органи заявиха, че направените проби на водоизточниците са показали, че те са чисти. Чрез хиперхлориране на водата в цялата община тя се обеззаразява от всевъзможни вируси и бактерии. От друга страна обаче именно хлорът е причина за специфичната миризма и за белия цвят на питейната вода.
Не е установено и заболелите да са консумирали само един вид хранителни продукти, заявява в писмо до Общината директорът на Районната здравна инспекция в Софийска област Георги Канзов.
Г-н Канзов допълва, че са проведени срещи с общопрактикуващите лекари за запознаване с епидемичната обстановка, предоставени са и здравни материали за населението.
Медиците съветват при подобни болестни състояния да се приемат повече течности, а ако симптомите продължават и се стигне до обща отпадналост и липса на апетит, да се потърси лекарска помощ, за да не се стига до обезводняване на организма. Особено внимание трябва да се обръща на малките деца.
Най-важно е да се спазва стриктна лична хигиена, като редовно се измиват ръцете. Продуктите при готвене и хранене също трябва да се измиват добре и да преминават през необходимата топлинна обработка.

Leave a Reply